Jump to content


Photo

Now Available: Variax Hd Upgrade And Workbench Hd Software


  • Please log in to reply
423 replies to this topic

#41 TheRealZap

TheRealZap

    Uber Guru

  • Line 6 Expert
  • 15516 posts
  • LocationClemmons, NC USA

Posted 15 August 2013 - 12:24 PM

same model = same tone

 

Sorry, i mean the tone not the model


  • 0

#42 floyd25

floyd25

    Just Startin'

  • Members
  • Pip
  • 15 posts

Posted 15 August 2013 - 12:24 PM

Honestly, everybody is starting to guess what line6 changed with this HD update. They give us this marketing message but what they should do is: just list what they did change. Somebody said the 12 string sounds better, another one said they didn't update them. So?
  • 0

#43 anthonylee

anthonylee

    Just Startin'

  • Members
  • Pip
  • 39 posts
  • LocationIsrael

Posted 15 August 2013 - 12:27 PM

if you mean workbench... its not reinstalling them, it resyncs them.

but now i have nothing working


  • 0

#44 TheRealZap

TheRealZap

    Uber Guru

  • Line 6 Expert
  • 15516 posts
  • LocationClemmons, NC USA

Posted 15 August 2013 - 12:28 PM

You're assuming he meant the 12 string acoustics....  he was probably saying the 12 string ricks... since they had been discussed recently.

Honestly, everybody is starting to guess what line6 changed with this HD update. They give us this marketing message but what they should do is: just list what they did change. Somebody said the 12 string sounds better, another one said they didn't update them. So?


  • 0

#45 anthonylee

anthonylee

    Just Startin'

  • Members
  • Pip
  • 39 posts
  • LocationIsrael

Posted 15 August 2013 - 12:31 PM

but now i have nothing working

updated flash memory no sound


  • 0

#46 TheRealZap

TheRealZap

    Uber Guru

  • Line 6 Expert
  • 15516 posts
  • LocationClemmons, NC USA

Posted 15 August 2013 - 12:32 PM

maybe try flashing down first to 1.8?

only a guess... never seen this one.

 

 

updated flash memory no sound


  • 0

#47 guilhordas

guilhordas

    Iknowathingortwo

  • Members
  • PipPip
  • 372 posts
  • LocationBrazil

Posted 15 August 2013 - 12:35 PM

same model = same tone

all models except the acoustic had some change in tone? is it?


  • 0

Jtv 69 , pod hd 500, suhr S3,prs custom 22, Gibson SG standard 96, fender plus strat 93


#48 TheRealZap

TheRealZap

    Uber Guru

  • Line 6 Expert
  • 15516 posts
  • LocationClemmons, NC USA

Posted 15 August 2013 - 12:40 PM

not a change in tone... a change in model... which yes results in a change of tone... (but the tone wasn't altered from the previous model... those models were removed)

 

 

 

all models except the acoustic had some change in tone? is it?


  • 0

#49 TheRealZap

TheRealZap

    Uber Guru

  • Line 6 Expert
  • 15516 posts
  • LocationClemmons, NC USA

Posted 15 August 2013 - 12:44 PM

you also HAVE to make sure that you overwrite the old models when it warns you...

if you try to keep your models, that could cause issues...

(not sure if this is a factor in your issue... but worth mentioning)

 

maybe try flashing down first to 1.8?

only a guess... never seen this one.


  • 0

#50 guilhordas

guilhordas

    Iknowathingortwo

  • Members
  • PipPip
  • 372 posts
  • LocationBrazil

Posted 15 August 2013 - 12:46 PM

not a change in tone... a change in model... which yes results in a change of tone... (but the tone wasn't altered from the previous model... those models were removed)

thankls ,last question why the website only mentions the JTV 59? just something special with it?


  • 0

Jtv 69 , pod hd 500, suhr S3,prs custom 22, Gibson SG standard 96, fender plus strat 93


#51 TheRealZap

TheRealZap

    Uber Guru

  • Line 6 Expert
  • 15516 posts
  • LocationClemmons, NC USA

Posted 15 August 2013 - 12:49 PM

I didn't see any specific reference to the 59:

http://line6.com/news/general/1433

 

it applies to all James Tyler Variaxes.

 

thankls ,last question why the website only mentions the JTV 59? just something special with it?


  • 0

#52 anthonylee

anthonylee

    Just Startin'

  • Members
  • Pip
  • 39 posts
  • LocationIsrael

Posted 15 August 2013 - 12:53 PM

maybe try flashing down first to 1.8?

only a guess... never seen this one.

flashed down to 1.82 works /try again


  • 0

#53 guilhordas

guilhordas

    Iknowathingortwo

  • Members
  • PipPip
  • 372 posts
  • LocationBrazil

Posted 15 August 2013 - 12:54 PM

I didn't see any specific reference to the 59:

http://line6.com/news/general/1433

 

it applies to all James Tyler Variaxe

 

I know that ,im talking about that http://line6.com/jtv-59/features  , in the ultimate guitar recording- with variax HD, it speaks only of 59, but I think it is only an example right?

in features


  • 0

Jtv 69 , pod hd 500, suhr S3,prs custom 22, Gibson SG standard 96, fender plus strat 93


#54 TheRealZap

TheRealZap

    Uber Guru

  • Line 6 Expert
  • 15516 posts
  • LocationClemmons, NC USA

Posted 15 August 2013 - 12:57 PM

I see what you're saying now... I'm confident it's just a typo/error.


  • 0

#55 anthonylee

anthonylee

    Just Startin'

  • Members
  • Pip
  • 39 posts
  • LocationIsrael

Posted 15 August 2013 - 12:59 PM

flashed down to 1.82 works /try again

flashed to 2.0 now works. ThanX :-)


  • 0

#56 guilhordas

guilhordas

    Iknowathingortwo

  • Members
  • PipPip
  • 372 posts
  • LocationBrazil

Posted 15 August 2013 - 01:02 PM

I see what you're saying now... I'm confident it's just a typo/error.

I wondered that too


  • 0

Jtv 69 , pod hd 500, suhr S3,prs custom 22, Gibson SG standard 96, fender plus strat 93


#57 andiw

andiw

    Just Startin'

  • Members
  • Pip
  • 12 posts
  • LocationBerlin, Germany

Posted 15 August 2013 - 01:09 PM

Just flashed to V2. The models feel better. Seems there's less latency ... I like it so far!  :)


  • 0

#58 karmicfreak

karmicfreak

    Just Startin'

  • Members
  • Pip
  • 66 posts

Posted 15 August 2013 - 01:17 PM

Updated... with some trouble.  Tried to do the Vax 2.0, and it failed, crashed my mac 1/2 thru.  It showed 2.0 was loaded, but it only had the teles and strats.  I was able to re-do the update after a couple more tries.  My HD500 needed updating, as well as Monkey.  I had several kernel-panic type crashes on my 2011 iMac i5 with 8GB memory... shouldn't have happened.  I couldn't update the variax or the HD the first time... I'm going to recommend this order for HD500/JTV users like me for those who haven't updated yet (please chime in if you disagree!)

 

Log onto HD500 Edit, save all your presets.  Do this before you update HD500 edit!

Update L6 Monkey

Update HD500 driver

Update HD500 firmware

 

Connect the Variax via the USB interface and plug a 1/4" cable in to turn it on. 

Open Workbench and save any custom models

Run L6 Monkey, update Workbench

Update Variax to 2.0

 

Hope you can avoid my troubles.  The models seem a little more... present?  Especially the Teles, to my ears.  The Gretsches seem different also, but those are my most-used models.   Was this worth 8 months?  Maybe.  Workbench is pretty cool, but only so usable until it can work thru the HD500. 


  • 0

#59 guilhordas

guilhordas

    Iknowathingortwo

  • Members
  • PipPip
  • 372 posts
  • LocationBrazil

Posted 15 August 2013 - 01:19 PM

aaaah THX that solved my problem!! I think that Information should be found in Workbench HD

the Jtv should have the battery or not? , My interface is still flashing red side of the cable vdi. Thanks


  • 0

Jtv 69 , pod hd 500, suhr S3,prs custom 22, Gibson SG standard 96, fender plus strat 93


#60 johnnyayyy

johnnyayyy

    Power User

  • Members
  • PipPipPipPip
  • 1375 posts

Posted 15 August 2013 - 01:21 PM

First impressions... hmmmmm... the guitar seems more sensitive to finger noise, especially right hand fingestyle/travis picking - it is like the pickups are suddenly more microphonic (I realize this is impossible but that is the best way to describe what I am hearing). This is on patches created specifically for Variax so some adjustment in HD500 and in playing technique will probably be needed.

 

Same on patches made for a real Strat when using the Spank models - Travis picking sounds like a box of spoons dropping every time my picking fingers touch and release the strings.

 

I am also noticing more warbling on the Rick 12 strings than before, like I have to be super careful to avoid the open G string going haywire and sounding what sounds like a half step off. Also some slight fret buzz on the low E that was not an issue before (I never noticed it at all until today) sounds horrid now - need to tweak my truss rod I think.

 

:(

 

Hopefully everyone else will have a better first go at it than I am. From what I can tell (aside from the buzzing and heavy warbling on the Rick 12) the modeling sounds good, I am noticing a big improvement in the R-Billy bank especially. I am going to do some A/B recording tests next week with my Variax Transplant and see just how different the tones are - until the update my JTV sounded pretty much exactly like the Tele.

 

Hmmm, also when switching models on the guitar it seems to switch slowly with a silence in between models, but if I switch models using the controls on the HD500 switching seems quicker with no dropout in sound. I only use my JTV for recording so it is not a problem but this might be a pain for anyone playing live.

 

I think tonight I will  try reflashing and see if that clears up any of these issues.


  • 0

#61 jefflynyrd

jefflynyrd

    Just Startin'

  • Members
  • Pip
  • 79 posts

Posted 15 August 2013 - 01:51 PM

I noticed same things as johnnyayyy...I think I need to raise my bridge a touch as my action is set very low... I did notice it (b and e strings not ringing out as they should) before update but it wasn't as noticeable... Still very happy n smiling!


  • 0

#62 toasterdude

toasterdude

    Gear Head

  • Members
  • PipPipPip
  • 830 posts

Posted 15 August 2013 - 02:04 PM

There only appears to be one tele body now and not 3? Wide range buckers and dog ear p90s are a welcome addition. Never had a guitar with wide range buckers. The variax will let me try it out.

 

 

To clarify... the tele was just modeled from a different model than the old models...

but yes... all of the new models sound way more dynamic... and the difference between the models is now alot more noticeable IMO


  • 0

#63 just-joshin-ya

just-joshin-ya

    Just Startin'

  • Members
  • Pip
  • 29 posts

Posted 15 August 2013 - 02:10 PM

I can't get the workbench to download? It says page is unavailable for it and the new version of monkey any ideas?


  • 0

#64 clay-man

clay-man

    Gear Head

  • Members
  • PipPipPip
  • 870 posts

Posted 15 August 2013 - 02:18 PM

Hey buds, once you guys have some fun, can you guys share some demos?


  • 0

For a minute there, I lost myself.

Radiohead_bear-728286%5B1%5D.png 


#65 BigChas52

BigChas52

    Guru

  • Line 6 Expert
  • 2765 posts
  • LocationWashington, DC

Posted 15 August 2013 - 02:28 PM

Yes, it should have the battery installed.  You should also plug a cable into the 1/4" jack, since the Variax USB interface will not power the guitar.

the Jtv should have the battery or not? , My interface is still flashing red side of the cable vdi. Thanks


  • 0

#66 lindsayward

lindsayward

    Iknowathingortwo

  • Members
  • PipPip
  • 168 posts
  • LocationTownsville, Australia

Posted 15 August 2013 - 03:23 PM

I have updated and like it overall - especially the telecaster, and I think I'll be using the Les Paul (neck) a lot more than before :)


HOWEVER, one of my favourite and most-used models is the Jazzbox-4 (neck + middle position), and it sounds vastly different to me! I don't like it as much as the first one. This one has kind of a duller main tone with a beady, narrow kind of string tone - not as even and sweet as the last one. Not "bad", but not what I want - not compared to the previous model.

 

Anyone got any thoughts on this model?


  • 0

#67 KennyMac

KennyMac

    Just Startin'

  • Members
  • Pip
  • 12 posts
  • LocationEscondido, CA

Posted 15 August 2013 - 03:27 PM

I've created a chart of the different guitars. You can download it here: https://dl.dropboxus...57/Variaxes.pdf


  • 1

#68 TheRealZap

TheRealZap

    Uber Guru

  • Line 6 Expert
  • 15516 posts
  • LocationClemmons, NC USA

Posted 15 August 2013 - 03:35 PM

it doesn't reflect the tele changes...

but i've always been partial to this visual version:

VariaxPoster.jpg


  • 5

#69 guilhordas

guilhordas

    Iknowathingortwo

  • Members
  • PipPip
  • 372 posts
  • LocationBrazil

Posted 15 August 2013 - 03:46 PM

I have updated and like it overall - especially the telecaster, and I think I'll be using the Les Paul (neck) a lot more than before :)

HOWEVER, one of my favourite and most-used models is the Jazzbox-4 (nexk + middle position), and it sounds vastly different to me! I don't like it as much as the first one. This one has kind of a duller main tone with a beady, narrow kind of string tone - not as even and sweet as the last one. Not "bad", but not what I want - not compared to the previous model.
 
Anyone got any thoughts on this model?


yes i think the same way, it seems that before had more bass, more depth
  • 0

Jtv 69 , pod hd 500, suhr S3,prs custom 22, Gibson SG standard 96, fender plus strat 93


#70 fr0sty

fr0sty

    Just Startin'

  • Members
  • Pip
  • 48 posts

Posted 15 August 2013 - 05:05 PM

Thanks for the new jtv update.


  • 0

#71 LarryLion

LarryLion

    Iknowathingortwo

  • Members
  • PipPip
  • 143 posts
  • LocationCaledon, Ontario

Posted 15 August 2013 - 05:10 PM

I'm using a Mac and immediately noticed that if I click on "Open Preset Folder" in WB-HD, I get an error.  Anyone get the same message? I searched thru the helpfile PDF, no clues there.


  • 0

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Larry d'Lion

 

2012 Line 6 JTV-69

Plus lots of Tele's, Gretsches,

Mesa Boogie amps, Fender Blues Jr.,

... and lots of acoustic stuff


#72 guilhordas

guilhordas

    Iknowathingortwo

  • Members
  • PipPip
  • 372 posts
  • LocationBrazil

Posted 15 August 2013 - 05:16 PM

when I click on the workbench  in parallel pitch and in preset nothing appears, someone already knows how it works?


  • 0

Jtv 69 , pod hd 500, suhr S3,prs custom 22, Gibson SG standard 96, fender plus strat 93


#73 jeffgtr60

jeffgtr60

    Just Startin'

  • Members
  • Pip
  • 4 posts

Posted 15 August 2013 - 05:26 PM

I updated to the jvt59 firmware, updated the audio/midi driver, updated monkey, installed hd workbench.

 

Everything went swimmingly EXCEPT the HD Workbench cannot find the Variax. I've tried connecting using the HD500 and the interface that came with the Variax. Still didn't work. I've rebooted, reinstalled HD Workbench..nothing.

 

The Old Workbench connects just fine and recognizes the guitar.

 

I know the firmware installed because the difference in the models is noticable.

 

I'm running a Macbook Pro 2.2GHZ I7 16GB Ram, Mountain Lion, I do have Logic X installed and use a Focusrite interface, however that shouldn't have anything to do with it.

 

Any ideas? I'm out of them.


  • 0

#74 spikey

spikey

    Iknowathingortwo

  • Members
  • PipPip
  • 460 posts

Posted 15 August 2013 - 05:39 PM

you can use the 500, 500x, or pro (or pretty much any variax enabled pod) to update... only workbench has the issue.

 

Not that I dont appreciate the new software but...., I "want" to use my $700 HD Pro and workbench HD together in realtime to hear the changes made thru the patches in the HD Pro. Not thru a cheap plastic interface. I hope they fix this sooner than later...


  • 0

#75 spikey

spikey

    Iknowathingortwo

  • Members
  • PipPip
  • 460 posts

Posted 15 August 2013 - 05:41 PM

I've created a chart of the different guitars. You can download it here: https://dl.dropboxus...57/Variaxes.pdf

 

 

Very nice and THANKS!!!!!


  • 0

#76 guilhordas

guilhordas

    Iknowathingortwo

  • Members
  • PipPip
  • 372 posts
  • LocationBrazil

Posted 15 August 2013 - 05:54 PM

Yes, it should have the battery installed.  You should also plug a cable into the 1/4" jack, since the Variax USB interface will not power the guitar.


Thanks
  • 0

Jtv 69 , pod hd 500, suhr S3,prs custom 22, Gibson SG standard 96, fender plus strat 93


#77 McLenison

McLenison

    Just Startin'

  • Members
  • Pip
  • 96 posts

Posted 15 August 2013 - 06:10 PM

Not sure if I uploaded it properly.  Here's what happened:

 

sfdsfd_zpse7e83dfd.jpg

 

I click OK and it starts loading

 

fgagx_zpsf623d909.jpg

 

Then this next screen occurs.  Was it successful?

 

sfghshf_zpse356aa1b.jpg


  • 0

#78 spikey

spikey

    Iknowathingortwo

  • Members
  • PipPip
  • 460 posts

Posted 15 August 2013 - 06:14 PM

Well thats the old workbench, and it shows that your Variax is not at 2.0... The new workbench HD looks much different. 


  • 0

#79 jeffgtr60

jeffgtr60

    Just Startin'

  • Members
  • Pip
  • 4 posts

Posted 15 August 2013 - 06:29 PM

I posted earlier I couldn't get hd workbench to recognize my guitar. Not sure what I did differently but it finally connected. I was using the usb interface instead of the hd500


  • 0

#80 Jasonbrianmerrill

Jasonbrianmerrill

    Iknowathingortwo

  • Members
  • PipPip
  • 140 posts

Posted 15 August 2013 - 07:19 PM

for some ridiculous reason, they made it so you can no longer connect through the pod. hope no one sold their workbench interface (like I almost did!!)


  • 1




0 user(s) are reading this topic

0 members, 0 guests, 0 anonymous users