Jump to content


Photo

Now Available: Variax Hd Upgrade And Workbench Hd Software


  • Please log in to reply
423 replies to this topic

#41 TheRealZap

TheRealZap

    Uber Guru

  • Line 6 Expert
  • 14807 posts
  • LocationClemmons, NC USA

Posted 15 August 2013 - 12:24 PM

same model = same tone

 

Sorry, i mean the tone not the model


  • 0

#42 floyd25

floyd25

    Just Startin'

  • Members
  • Pip
  • 15 posts

Posted 15 August 2013 - 12:24 PM

Honestly, everybody is starting to guess what line6 changed with this HD update. They give us this marketing message but what they should do is: just list what they did change. Somebody said the 12 string sounds better, another one said they didn't update them. So?
  • 0

#43 anthonylee

anthonylee

    Just Startin'

  • Members
  • Pip
  • 39 posts
  • LocationIsrael

Posted 15 August 2013 - 12:27 PM

if you mean workbench... its not reinstalling them, it resyncs them.

but now i have nothing working


  • 0

#44 TheRealZap

TheRealZap

    Uber Guru

  • Line 6 Expert
  • 14807 posts
  • LocationClemmons, NC USA

Posted 15 August 2013 - 12:28 PM

You're assuming he meant the 12 string acoustics....  he was probably saying the 12 string ricks... since they had been discussed recently.

Honestly, everybody is starting to guess what line6 changed with this HD update. They give us this marketing message but what they should do is: just list what they did change. Somebody said the 12 string sounds better, another one said they didn't update them. So?


  • 0

#45 anthonylee

anthonylee

    Just Startin'

  • Members
  • Pip
  • 39 posts
  • LocationIsrael

Posted 15 August 2013 - 12:31 PM

but now i have nothing working

updated flash memory no sound


  • 0

#46 TheRealZap

TheRealZap

    Uber Guru

  • Line 6 Expert
  • 14807 posts
  • LocationClemmons, NC USA

Posted 15 August 2013 - 12:32 PM

maybe try flashing down first to 1.8?

only a guess... never seen this one.

 

 

updated flash memory no sound


  • 0

#47 guilhordas

guilhordas

    Iknowathingortwo

  • Members
  • PipPip
  • 301 posts
  • LocationBrazil

Posted 15 August 2013 - 12:35 PM

same model = same tone

all models except the acoustic had some change in tone? is it?


  • 0

Jtv 69 , pod hd 500, suhr S3,prs custom 22, Gibson SG standard 96, fender plus strat 93


#48 TheRealZap

TheRealZap

    Uber Guru

  • Line 6 Expert
  • 14807 posts
  • LocationClemmons, NC USA

Posted 15 August 2013 - 12:40 PM

not a change in tone... a change in model... which yes results in a change of tone... (but the tone wasn't altered from the previous model... those models were removed)

 

 

 

all models except the acoustic had some change in tone? is it?


  • 0

#49 TheRealZap

TheRealZap

    Uber Guru

  • Line 6 Expert
  • 14807 posts
  • LocationClemmons, NC USA

Posted 15 August 2013 - 12:44 PM

you also HAVE to make sure that you overwrite the old models when it warns you...

if you try to keep your models, that could cause issues...

(not sure if this is a factor in your issue... but worth mentioning)

 

maybe try flashing down first to 1.8?

only a guess... never seen this one.


  • 0

#50 guilhordas

guilhordas

    Iknowathingortwo

  • Members
  • PipPip
  • 301 posts
  • LocationBrazil

Posted 15 August 2013 - 12:46 PM

not a change in tone... a change in model... which yes results in a change of tone... (but the tone wasn't altered from the previous model... those models were removed)

thankls ,last question why the website only mentions the JTV 59? just something special with it?


  • 0

Jtv 69 , pod hd 500, suhr S3,prs custom 22, Gibson SG standard 96, fender plus strat 93


#51 TheRealZap

TheRealZap

    Uber Guru

  • Line 6 Expert
  • 14807 posts
  • LocationClemmons, NC USA

Posted 15 August 2013 - 12:49 PM

I didn't see any specific reference to the 59:

http://line6.com/news/general/1433

 

it applies to all James Tyler Variaxes.

 

thankls ,last question why the website only mentions the JTV 59? just something special with it?


  • 0

#52 anthonylee

anthonylee

    Just Startin'

  • Members
  • Pip
  • 39 posts
  • LocationIsrael

Posted 15 August 2013 - 12:53 PM

maybe try flashing down first to 1.8?

only a guess... never seen this one.

flashed down to 1.82 works /try again


  • 0

#53 guilhordas

guilhordas

    Iknowathingortwo

  • Members
  • PipPip
  • 301 posts
  • LocationBrazil

Posted 15 August 2013 - 12:54 PM

I didn't see any specific reference to the 59:

http://line6.com/news/general/1433

 

it applies to all James Tyler Variaxe

 

I know that ,im talking about that http://line6.com/jtv-59/features  , in the ultimate guitar recording- with variax HD, it speaks only of 59, but I think it is only an example right?

in features


  • 0

Jtv 69 , pod hd 500, suhr S3,prs custom 22, Gibson SG standard 96, fender plus strat 93


#54 TheRealZap

TheRealZap

    Uber Guru

  • Line 6 Expert
  • 14807 posts
  • LocationClemmons, NC USA

Posted 15 August 2013 - 12:57 PM

I see what you're saying now... I'm confident it's just a typo/error.


  • 0

#55 anthonylee

anthonylee

    Just Startin'

  • Members
  • Pip
  • 39 posts
  • LocationIsrael

Posted 15 August 2013 - 12:59 PM

flashed down to 1.82 works /try again

flashed to 2.0 now works. ThanX :-)


  • 0

#56 guilhordas

guilhordas

    Iknowathingortwo

  • Members
  • PipPip
  • 301 posts
  • LocationBrazil

Posted 15 August 2013 - 01:02 PM

I see what you're saying now... I'm confident it's just a typo/error.

I wondered that too


  • 0

Jtv 69 , pod hd 500, suhr S3,prs custom 22, Gibson SG standard 96, fender plus strat 93


#57 andiw

andiw

    Just Startin'

  • Members
  • Pip
  • 12 posts
  • LocationBerlin, Germany

Posted 15 August 2013 - 01:09 PM

Just flashed to V2. The models feel better. Seems there's less latency ... I like it so far!  :)


  • 0

#58 karmicfreak

karmicfreak

    Just Startin'

  • Members
  • Pip
  • 65 posts

Posted 15 August 2013 - 01:17 PM

Updated... with some trouble.  Tried to do the Vax 2.0, and it failed, crashed my mac 1/2 thru.  It showed 2.0 was loaded, but it only had the teles and strats.  I was able to re-do the update after a couple more tries.  My HD500 needed updating, as well as Monkey.  I had several kernel-panic type crashes on my 2011 iMac i5 with 8GB memory... shouldn't have happened.  I couldn't update the variax or the HD the first time... I'm going to recommend this order for HD500/JTV users like me for those who haven't updated yet (please chime in if you disagree!)

 

Log onto HD500 Edit, save all your presets.  Do this before you update HD500 edit!

Update L6 Monkey

Update HD500 driver

Update HD500 firmware

 

Connect the Variax via the USB interface and plug a 1/4" cable in to turn it on. 

Open Workbench and save any custom models

Run L6 Monkey, update Workbench

Update Variax to 2.0

 

Hope you can avoid my troubles.  The models seem a little more... present?  Especially the Teles, to my ears.  The Gretsches seem different also, but those are my most-used models.   Was this worth 8 months?  Maybe.  Workbench is pretty cool, but only so usable until it can work thru the HD500. 


  • 0

#59 guilhordas

guilhordas

    Iknowathingortwo

  • Members
  • PipPip
  • 301 posts
  • LocationBrazil

Posted 15 August 2013 - 01:19 PM

aaaah THX that solved my problem!! I think that Information should be found in Workbench HD

the Jtv should have the battery or not? , My interface is still flashing red side of the cable vdi. Thanks


  • 0

Jtv 69 , pod hd 500, suhr S3,prs custom 22, Gibson SG standard 96, fender plus strat 93


#60 johnnyayyy

johnnyayyy

    Power User

  • Members
  • PipPipPipPip
  • 1364 posts

Posted 15 August 2013 - 01:21 PM

First impressions... hmmmmm... the guitar seems more sensitive to finger noise, especially right hand fingestyle/travis picking - it is like the pickups are suddenly more microphonic (I realize this is impossible but that is the best way to describe what I am hearing). This is on patches created specifically for Variax so some adjustment in HD500 and in playing technique will probably be needed.

 

Same on patches made for a real Strat when using the Spank models - Travis picking sounds like a box of spoons dropping every time my picking fingers touch and release the strings.

 

I am also noticing more warbling on the Rick 12 strings than before, like I have to be super careful to avoid the open G string going haywire and sounding what sounds like a half step off. Also some slight fret buzz on the low E that was not an issue before (I never noticed it at all until today) sounds horrid now - need to tweak my truss rod I think.

 

:(

 

Hopefully everyone else will have a better first go at it than I am. From what I can tell (aside from the buzzing and heavy warbling on the Rick 12) the modeling sounds good, I am noticing a big improvement in the R-Billy bank especially. I am going to do some A/B recording tests next week with my Variax Transplant and see just how different the tones are - until the update my JTV sounded pretty much exactly like the Tele.

 

Hmmm, also when switching models on the guitar it seems to switch slowly with a silence in between models, but if I switch models using the controls on the HD500 switching seems quicker with no dropout in sound. I only use my JTV for recording so it is not a problem but this might be a pain for anyone playing live.

 

I think tonight I will  try reflashing and see if that clears up any of these issues.


  • 0




0 user(s) are reading this topic

0 members, 0 guests, 0 anonymous users