Jump to content


Photo

Hd500 Low Output/volume

hd500 low output low volume

  • Please log in to reply
9 replies to this topic

#1 teremy

teremy

    Just Startin'

  • Members
  • Pip
  • 21 posts

Posted 09 September 2013 - 09:38 AM

Hello.

I own a HD500 for a few days now.

I think the models and everything are great, but I'm really having problems with the volume.

For example I want to use the AC30 model, but even when I max the Channel Volume ( CH VOL ) and the Drive I can't get enough volume to work with.

I even maxed the level to +12db in the mixer and still can't get a decent amount of volume ( the volume is there, but considering max. CH Vol, max. Drive, max. boost in the mixer, it's definitely not acceptable ).

I could of course use compression or distortion in front of the amp, but I can't see that as a solution, since I maxed everything and still not getting a good volume and comp. or dist. also affect the sound ( of course ).

I searched quite a bit and this guy here seems to have the same problem: http://line6.com/sup...ew/thread/63490

I have my HD500 connected via USB, which is also how I record.

I made pictures of the settings and also recorded my guitar ( one with just the AC30 model and the other one with added compression ).

I think the compressed one sounds fine, but I'm not satisfied with having to always use a compression for the cleaner amp models ( some models give a nice amount of volume, especially the more dirty ones ).

Also the output mode is set to studio/line, but also tried other options in the software and also on the HD500 itself ( the switches ).

 

Can you guys try my settings and upload your playing? What could be the problem?

My guitar pickups should give enough output ( EMG DG-20 active pickups with fully loaded battery ).

 

Kind regards,

 

John

Attached Files


  • 0

#2 phil_m

phil_m

    Uber Guru

  • Line 6 Expert
  • 5480 posts
  • LocationMinneapolis, MN

Posted 09 September 2013 - 09:53 AM

Well, you're using the PRE version of the amp - that's probably the main thing. They generally have much less output than the full version. The full version will probably sound a lot better, too.


  • 2
Time is a train
Makes the future the past
Leaves you standing in the station
Your face pressed up against the glass

 


#3 spaceatl

spaceatl

    Guru

  • Line 6 Expert
  • 4665 posts

Posted 09 September 2013 - 10:27 AM

I am not a fan of the AC30 model in HD...it's ok, but the PRE really isn't usable because it lines up with the 0% nfl topo in the DT amps...and that is a pretty hot power amp config...If you are running direct, try the FULL model like phil suggested....I would suggest dropping the AC30 altogether and using the Soldano Clean Model...one of the best clean models they have ever done IMHO. Very easy to balance with other models also...


  • 2

#4 SiCantwell

SiCantwell

    Just Startin'

  • Members
  • Pip
  • 70 posts

Posted 09 September 2013 - 11:29 AM

You can get a clean boost by using the Studio EQ, and also by connecting your FX send and return with a short cable and boosting the decibels of the return.


  • 1

#5 teremy

teremy

    Just Startin'

  • Members
  • Pip
  • 21 posts

Posted 10 September 2013 - 02:11 AM

Thank you for your answers. Can you give more information on how to use the "FULL" version of the amp and not just the PRE(amp?)? Since I also have the 2x12 Silver Bell Cabinet selected, I don't really get what you mean  :( . 

Also I was listening to someone on youtube and I downloaded his preset and he was also recording with just his guitar plugged into the HD500 and recording via USB. I also needed to max out some things for decent volume. 

Another question: With my setup, would you have as low volume as me? Isn't my setting usual? All the factory presets are also like that, aren't they?


  • 0

#6 spaceatl

spaceatl

    Guru

  • Line 6 Expert
  • 4665 posts

Posted 10 September 2013 - 05:20 AM

Select "Class A-30 TB"...aka...the FULL model with power section modeling...When a model has "Pre" at the end it is only the preamp itself...


  • 1

#7 bjnette

bjnette

    Iknowathingortwo

  • Members
  • PipPip
  • 449 posts

Posted 10 September 2013 - 07:35 AM

The Pre models come after the full models when you scroll. Go back

 

Some FX in the chain can lower your volume to.

It has been a long time since I used the usb to record does the master volume effect thee output ?


  • 1

#8 teremy

teremy

    Just Startin'

  • Members
  • Pip
  • 21 posts

Posted 10 September 2013 - 05:39 PM

Thank you very much guys! The full version of the amp does indeed have a better output/volume.

And yes, the master volume also increases the output and it let's me use the AC30 without any compression in front of it.

Thanks again :).

 

Oh and btw. I think the AC30 model sounds great!


  • 0

#9 exile_ch

exile_ch

    Just Startin'

  • Members
  • Pip
  • 5 posts

Posted 15 February 2014 - 01:22 PM

I have the same issue, but i'm not using a dt amp, but an h&k switchblade with fx-return in. Whats best to boost the signal before it hits the amp?


  • 0

#10 the_bees_knees22

the_bees_knees22

    Just Startin'

  • Members
  • Pip
  • 12 posts

Posted 13 April 2014 - 07:52 PM

I'm having the same issue.  Everyone over on the DT forums says the AC30 is supposed to be the default for topology III, but the volume is well below half of any of the other amp models.  Full or pre-amp.  It doesn't seem to matter.  If you're using a DT amp you should be using the pre-amps only.  I would think it would be a fairly easy fix for line6 to do on the next firmware update.  I'm not really sure though.  No one seems to have addressed this question so maybe it's more for them than just bumping up the volume max. 

I really wish they could just upload the DT patches since they're supposed to be the same as the PODHD"s, but supposedly optimized for the DT's.  I'm guessing there's more to it than that since they're so tight lipped about it.


 

 

Hello.

I own a HD500 for a few days now.

I think the models and everything are great, but I'm really having problems with the volume.

For example I want to use the AC30 model, but even when I max the Channel Volume ( CH VOL ) and the Drive I can't get enough volume to work with.

I even maxed the level to +12db in the mixer and still can't get a decent amount of volume ( the volume is there, but considering max. CH Vol, max. Drive, max. boost in the mixer, it's definitely not acceptable ).

I could of course use compression or distortion in front of the amp, but I can't see that as a solution, since I maxed everything and still not getting a good volume and comp. or dist. also affect the sound ( of course ).

I searched quite a bit and this guy here seems to have the same problem: http://line6.com/sup...ew/thread/63490

I have my HD500 connected via USB, which is also how I record.

I made pictures of the settings and also recorded my guitar ( one with just the AC30 model and the other one with added compression ).

I think the compressed one sounds fine, but I'm not satisfied with having to always use a compression for the cleaner amp models ( some models give a nice amount of volume, especially the more dirty ones ).

Also the output mode is set to studio/line, but also tried other options in the software and also on the HD500 itself ( the switches ).

 

Can you guys try my settings and upload your playing? What could be the problem?

My guitar pickups should give enough output ( EMG DG-20 active pickups with fully loaded battery ).

 

Kind regards,

 

John


  • 0





Also tagged with one or more of these keywords: hd500, low output, low volume

0 user(s) are reading this topic

0 members, 0 guests, 0 anonymous users