Jump to content


Photo

Helix popping during playback Studio One

studio one daw pop popping click playback

  • Please log in to reply
4 replies to this topic

#1 jhnrynlds

jhnrynlds

    Just Startin'

  • Members
  • Pip
  • 4 posts
  • Registered Products:1

Posted 26 June 2017 - 04:00 PM

Attempting to record some voice-over work with my Helix. Aston Origin/48v. Don't have access to my other audio interfaces as I'm on the road.  During recording everything sounds fine(great in fact), but when I playback there are a substantial amount of clicks and pops. Specs:

 

Acer VX-15

i7 7700

16gb RAM

Studio One V3 Professional(v3.5)

Helix(2.21)

Line 6 1.86 Drivers

 

Running Helix into USB3.0  16bit/44.1   Have adjusted buffer from 128-2048 with no difference.  Again, during recording the clicks and pops aren't present. Just during playback.  I've used this setup with my home desktop with no issues, checked the USB cable and its all good.  Am I missing something??

 

Thanks,


  • 0

#2 DunedinDragon

DunedinDragon

    Power User

  • Members
  • PipPipPipPip
  • 1377 posts
  • LocationDunedin, FL
  • Registered Products:3

Posted 26 June 2017 - 04:22 PM

The first question I would have is whether or not you can see the actual clicks and pops visually represented in the track itself.  If not it may be something in your output stream that's causing some digital clipping.


  • 0

#3 jhnrynlds

jhnrynlds

    Just Startin'

  • Members
  • Pip
  • 4 posts
  • Registered Products:1

Posted 26 June 2017 - 04:30 PM

Nothing clipping, actually coming in really quiet at around -24db.  I tried the ASIO4ALL driver and still had the issue.  Set my sample rate to 48K on both helix and project and it seems to be working now? I dont understand why 44.1 would pop but 48 would not.  Side note, I'm not even using any plugins at this point, just trying to get the vocal recording done.  I'll update with more info but it may be working...


  • 0

#4 jhnrynlds

jhnrynlds

    Just Startin'

  • Members
  • Pip
  • 4 posts
  • Registered Products:1

Posted 26 June 2017 - 05:13 PM

Just noticed, I am also getting popping during playback on Youtube and other sound sources.


  • 0

#5 jbuhajla

jbuhajla

    Power User

  • Members
  • PipPipPipPip
  • 1596 posts
  • LocationDenton TX
  • Registered Products:4

Posted 27 June 2017 - 03:33 AM

The first question I would have is whether or not you can see the actual clicks and pops visually represented in the track itself.  If not it may be something in your output stream that's causing some digital clipping.

^This^

Do you see the peaks from the clicks and pops on the recorded track?


  • 0

Disclaimer: All my opinions referencing the Helix (and all other products) are based upon my personal playing tastes and gear. I am not a high gain amp player and play primarily electrics with single coil pickups. Your tastes and gear will vary. I could be wrong about anything I am posting about. Consult your equipment's manual before attempting any of my suggestions. I am not an audio engineer, but I am an electrical engineer. I will still be wrong about many things despite my academic background. My first Line 6 product was the Ax212 modeling amp combo and floor board. Rock on...

Ephesians 5:19- ...addressing one another in psalms and hymns and spiritual songs, singing and making melody to the Lord with your heart






Also tagged with one or more of these keywords: studio one, daw, pop, popping, click, playback