Jump to content


Photo

Pod HD pro activating Variax Acoustic models and re-route output

variax alternate amp

Best Answer radatats , 03 August 2014 - 08:17 PM

you could build an acoustic patch using an FX block as the last item in your chain and send to the acoustic amp.  Your other patches without the FX block would still go to the Mesa...

Go to the full post


  • Please log in to reply
10 replies to this topic

#1 zuurg

zuurg

    Just Startin'

  • Members
  • Pip
  • 9 posts

Posted 03 August 2014 - 07:48 PM

I was just checking out the videos on Youtube and I thought I heard the guy mention that my POD HD Pro could activate the Acoustic model on my Variax and redirect the output to a PA. Great video, but an explanation would be nice.

If my POD HD is normally connected to a stereo Mesa amp, would it be possible to connect an acoustic amplifier also and have the output go to that amp instead of the Mesa when that particular patch is selected?
  • 0

#2 radatats

radatats

    Power User

  • Members
  • PipPipPipPip
  • 1034 posts
  • LocationOrange County, NY

Posted 03 August 2014 - 08:17 PM   Best Answer

you could build an acoustic patch using an FX block as the last item in your chain and send to the acoustic amp.  Your other patches without the FX block would still go to the Mesa...


  • 0

Picture4.png


#3 zuurg

zuurg

    Just Startin'

  • Members
  • Pip
  • 9 posts

Posted 03 August 2014 - 08:23 PM

So I'd connect the fx send on the back of the pod HD to the front of my acoustic amp?
  • 0

#4 radatats

radatats

    Power User

  • Members
  • PipPipPipPip
  • 1034 posts
  • LocationOrange County, NY

Posted 03 August 2014 - 09:08 PM

yes... keep the mix at 100% so there is no bleed through... and turn up the send level as necessary...


  • 0

Picture4.png


#5 zuurg

zuurg

    Just Startin'

  • Members
  • Pip
  • 9 posts

Posted 04 August 2014 - 09:11 AM

Do I set the switch on the back for FX Loop Level to Line or Stomp?


  • 0

#6 radatats

radatats

    Power User

  • Members
  • PipPipPipPip
  • 1034 posts
  • LocationOrange County, NY

Posted 04 August 2014 - 12:46 PM

That's going to be trial and error with your acoustic amp.  Most likely for straight guitar input, use the stomp setting.  The line level is a stronger signal if you need it.  See what sounds best to you.


  • 0

Picture4.png


#7 zuurg

zuurg

    Just Startin'

  • Members
  • Pip
  • 9 posts

Posted 04 August 2014 - 01:28 PM

Thanks for all your help radatats!    I've almost got everything working properly.   (I used the Stomp setting on the FX send)

 

Here's my last problem:

 

I created a new patch which just has a volume pedal, red compressor, and FX Loop (set to 100% mix).  I also set the patch to switch my Variax to Acoustic-3.  Works amazingly. 

 

The problem is when I switch patches, the Variax model switches off (which is the behavior I want) and everything is great, but then when I switch BACK to the Acoustic patch, the Acoustic-3 model comes back on, but the FX Loop is no longer working, even though according to HD Pro Edit, it is still enabled.  Even switching the FX Loop off and back on in HD Pro Edit does not do anything, the sound just keeps coming out of the Mesa amp (my primary amp).


  • 0

#8 radatats

radatats

    Power User

  • Members
  • PipPipPipPip
  • 1034 posts
  • LocationOrange County, NY

Posted 04 August 2014 - 01:52 PM

Can you upload your patch to Customtone and share the link?  I will open it and see if I can tell what's going on... 


  • 0

Picture4.png


#9 zuurg

zuurg

    Just Startin'

  • Members
  • Pip
  • 9 posts

Posted 04 August 2014 - 02:21 PM

Yup, here you go:

 

line6.com/customtone/tone/520402/

 

line6.com/customtone/tone/520412/

 

I have the Fishman one on 1A and the pink Floyd one on 1B to swap between the two (I was attempting to set myself up to play Mother off The Wall)

 

If you have any tips on how to improve the tone on the Pink Floyd one also, I'd appreciate it.   I was attempting to do a "Another Brick in the Wall" kind of tone...


  • 0

#10 radatats

radatats

    Power User

  • Members
  • PipPipPipPip
  • 1034 posts
  • LocationOrange County, NY

Posted 04 August 2014 - 04:07 PM

OK, so I tried your patches and I had to rework them for 500 vs PRO but they worked.  I would set the mixer to zero on the Fishman patch just to ensure nothing goes out to the Mesa.  I was able to switch patches and have the sound come from the right place each time.

 

I noticed in your Pink patch that the wah is on all the time so I deleted that and I like the Overdrive better than the Screamer.  I also prefer the distortion after the compressor, not before it.  Saving patches with volume pedal doesn't work for me because when you switch patches it never opens at the right place.

 

I would try building your patches again from scratch and see what happens.  There is no reason for it not to work... 


  • 0

Picture4.png


#11 zuurg

zuurg

    Just Startin'

  • Members
  • Pip
  • 9 posts

Posted 05 August 2014 - 12:59 PM

You're right about the Compressor before the OD - that's the way I had it set up when I was testing it, not sure what happened when I saved it.

 

Thanks again for all your help!


  • 0





Also tagged with one or more of these keywords: variax, alternate amp

0 user(s) are reading this topic

0 members, 0 guests, 0 anonymous users