These forums are read only, please use our new forums here.

Main :: POD Farm / POD Studio / TonePort



Artefacts while recording with Toneport GX...need help!
by Kellische on 2009-06-15 09:02:34

Hi!

I've been using my Toneport GX for a long time now and never had any big problems until I switched from my on-board audio chip to a "Creative X-Fi Xtreme Audio" soundcard. Since then, there are several things that doesn't work as well as before. I already re-installed my sequencer (Cubase) and even Windows, but it just won't let me record a take without any beeps, dropouts or other artefacts like that.

Of course I changed all buffer times I could find in my Gearbox driver, but I didn't find a solution yet. My system should also be fast enough to provide error-free recording sessions. I'm using a dual core (Intel, 2,13 Ghz) with 2 GB RAM.

You can listen to one of those artefacts in the attachment...

Anyone any ideas, what could be the reason for this? Would be great!

Moritz



Re: Artefacts while recording with Toneport GX...need help!
by Rowbi on 2009-06-16 02:22:59

well i think you've already found the issue.

you said that it started when you installed the creative xtreme audio card so there's your problem.  things don't just stop working, there's always a reason, and usually due to some configuration change.

so how about uninstalling the software/drivers for that, and seeing if the issues goes away.  then make sure that you have the latest drivers for your creative card, and try reinstalling and see what happens.

Cheers

Rowbi



Re: Artefacts while recording with Toneport GX...need help!
by AndyParedes on 2009-06-16 09:51:59

Hello,

  This information is correct.  See the following optimization documents for more tips:

Computer System Audio Optimization

http://line6.com/community/docs/DOC-4201

Pleasebe sure to award Helpful and/or Correct points to community members who respond with helpful or correct answers!

Line6Andy



Re: Artefacts while recording with Toneport GX...need help!
by Kellische on 2009-06-24 13:12:07

ok now i also think it has to do with my creative sound card. it's just very unpleasant to put out the card of the PCI-slot every time i want to record a little bit or to uninstall the driver every time... isn't it possible to disable the card via windows and enable it after the recording session?



Re: Artefacts while recording with Toneport GX...need help!
by AndyParedes on 2009-06-24 13:32:17

Hello,

  Having multiple sound cards can be difficult for some systems to handle.  You can reassign your soundcard using the following links:

Setting up your Line 6 device as External Sound Card within Windows XP: Video Tutorial

http://line6.com/community/docs/DOC-1427

class="MsoNormal">

Assigning your Line 6 Device as a Sound Card on your Windows XP Computer: Screen Shot Tutorial

http://line6.com/community/docs/DOC-1452

class="MsoNormal">

Setting up your Line 6 device as the External Sound Card on Windows Vista: Video Tutorial

http://line6.com/community/docs/DOC-1486

class="MsoNormal">

Assigning your Line 6 Device as a Sound Card on your Windows Vista Computer: Screen Shot Tutorial

http://line6.com/community/docs/DOC-1453

class="MsoNormal">

If you are still having a problem, uninstall your creative sound card to ensure you are not getting driver conflicts.




The information above may not be current, and you should direct questions to the current forum or review the manual.