These forums are read only, please use our new forums here.

Main :: AX2 / AxSys



I have an Line 6 AX2 212. After a few minutes it goes into to a semi distorted gurgleing type of sound. How can this be fixed.
by PCarr on 2009-07-09 14:34:45

My Line 6 AX2 212 works fine for a few minutes then goes into a gurgurling sound.  Kind of drop in and out very fast.  A gurgle is the best way I can describe it.  What can I do to fix this.

Thank you.



Re: I have an Line 6 AX2 212. After a few minutes it goes into to a semi distorted gurgleing type of sound. How can this be fixed.
by AndyParedes on 2009-07-09 14:49:11

Hello,

  Did you perform a factory reset on the unit?  If so, you will need to take the unit to a service center for diagnosis and repair.

See the following links for more information:

Amp Troubleshooting

http://line6.com/community/docs/DOC-4488

Factory Reset Procedures for Line 6 Gear

http://line6.com/community/docs/DOC-4499

Product Repair

http://line6.com/community/docs/DOC-4285



Re: I have an Line 6 AX2 212. After a few minutes it goes into to a semi distorted gurgleing type of sound. How can this be fixed.
by PCarr on 2009-07-09 15:21:47

Hi There,

Yes, I have reset the amp to factory settings many times but sooner or later the gurgleing sound returns.

I have a friend who also has an AX2 212 and his is prone to the same problem.

We both got our AX2'a about three weeks ago and they both exhibit the same problem wich seems unusual.

I use the term "gurgleing" because that is the closet sound I can use to describe it.

It is definetly not a normal sound.  Not really distorted as in overdrive just very unusual and not normal at all.

Thanks

Pete Carr



Re: I have an Line 6 AX2 212. After a few minutes it goes into to a semi distorted gurgleing type of sound. How can this be fixed.
by ricksox on 2009-07-10 14:47:11

Hello,

Unfortunately, the factory reset is really the only troubleshooting you can do on your end. This sounds like an internal hardware issue so contacting your local service center would be the best thing to do at this point.

Line6Miller



Re: I have an Line 6 AX2 212. After a few minutes it goes into to a semi distorted gurgleing type of sound. How can this be fixed.
by PCarr on 2009-07-10 18:25:17

Could a weak battery be causing the problem?  Thanks for any info.



Re: I have an Line 6 AX2 212. After a few minutes it goes into to a semi distorted gurgleing type of sound. How can this be fixed.
by Titanberra on 2009-07-13 09:02:08

I have the exact same problem with my AX2 (started about 2 years after I bought it). The amp has been collecting dust in my parents' basement for the last 4-5 years. Would be really nice if someone knows how to fix it since it hardly serves as a practice amp in this condition...

some additional discoveries:

* Sometimes it works fine for several days and other times it is completely useless

* I have found out that if I punch on top of the amp really hard, a very loud noise comes out and then the gurgleing noise stops for the moment (does not work every time though). A few minutes later it's usually back. This led me to the conclusion that perhaps the problem is an intermittent connection (glitch?) inside the amp. So I handed it in to a service technician (a friend of my dad who usually fixes tvs and stuff). He didn't have any previous experience with digital amps but at least he was more qualified than me. Unfortunately he couldnt find anything strange about it.



Re: I have an Line 6 AX2 212. After a few minutes it goes into to a semi distorted gurgleing type of sound. How can this be fixed.
by Titanberra on 2009-07-13 09:05:17

..and product repair isn't really an option for me since I don't have a warranty and the closest service center is at least a 10 hour drive from where I live



Re: I have an Line 6 AX2 212. After a few minutes it goes into to a semi distorted gurgleing type of sound. How can this be fixed.
by AndyParedes on 2009-07-13 09:34:46

Hello,

  A weak battery will usually give an indication in the display ("Lo Bat"), and the normal symptom is the amp will not save or recall stored presets. See the following link to contact a service center, and see if they are able to take the chassis via mail if you are not able to drive the unit to the repair center.

Product Repair

http://line6.com/community/docs/DOC-4285



Re: I have an Line 6 AX2 212. After a few minutes it goes into to a semi distorted gurgleing type of sound. How can this be fixed.
by yur_maker on 2009-11-06 20:58:31

1....Check the solder connections on the 2 chips (mosfets) that the heat sinks on the rear of the amp cool.

Look at the connections with a magnifying glass as some times its very hard to tell.

The solder connections to the board from these chips get broken and move a little from Vibration and Heat.

If there good: go to step 2.

2..

Clean then Re apply a quality thermal compound (Like Arctic Silver) or equivalent 

to the 2 heat sinks and on the 2 chips that the heat sinks cool.

Use a credit card or similar to spread the thermal paste, I use (Arctic Silver).

do not slob it on like the factory, it works better with a thin layer. (also the factory uses that cheap white crap).

Be very careful not to over tighten the hex bolts (2 of them) 1 on each chip, holding the chips to the head frame and heat sinks.

Also do not over tighten the nuts on the quarter jacks on the rear panel.

NOTE: When working with delicate electronics always wear a wrist grounding device.



Re: I have an Line 6 AX2 212. After a few minutes it goes into to a semi distorted gurgleing type of sound. How can this be fixed.
by tumenibrother on 2009-11-12 14:06:05

Hard to contribute more to this.  First off, these amps are no longer supported by Line 6, so there is no owner who carries a warranty.  Line 6 support is pretty good about sending various components for free (they no longer have the processor chips or PC boards, but I've still been able to get replacement pots from them - the AX2 have a long D shaft pot that are hard to find "off the shelf").

Most intermittent problems get resolved from the unplug/replugging all of the internal wire/ribbon connectors.  Poor sodder connections are nice to look for, but quite tedious and difficult to find.  The battery really only saves and holds the user settings, not the performance of the amp.  Do these symptoms happen in both the user and preset mode, or only one?   I recently had major problems with the user bank on one of my AX2's.  In my experience, when the amps are "factory reset", the user banks are filled with their alternate preset bank (U01=P01, etc.).  For some reason, my user bank didn't fill with anything, so when I switched to the user bank, I'd get this screaming, oscillating noise.  I remedied this by filling every user slot with one of the presets.  Have had no problem since and can freely edit the user banks to my own custom settings.

I've had a number of these amps over the years (currently have two - both converted Axsys 212s).  Several have had a static, scratchy distorted sound that seems to build into a crescendo.  The "whacking" the top of the amp cleared this, but as you notice, not permanently.  Never really found a cure, usually it just went away.  In the past when I played them live (I now use a Variax and POD XTL) I had converted them into heads.  I would bring both heads and one cabinet and if one of the amps had a problem, I could shut it off and switch to the other.  What model do you have - Axsys converted to an AX2 (will not have the heat sink fins on the back, has a green "6" on the grill logo and the speaker labels are black) or an AX2 (fins, silver "6" and red labels).  If the former, there were a number of service upgrades that tweaked performance until they eventually came out with the AX2.

Hope these comments are helpful.



Re: I have an Line 6 AX2 212. After a few minutes it goes into to a semi distorted gurgleing type of sound. How can this be fixed.
by moberi on 2010-05-13 18:54:55

I have found that the 5V regulator often overheats in these things and causes all sorts of problems. The solution I have is to go to the local Radio Shack and pick up a part # 276-1363. It is a TO-220 heat sink. The regulator is bolted to the power supply/output PCB right next to the filter capacitors. I recommend having at least some electronics experience to do this repair, although it is relatively easy. Assuming the regulator is still good here are the steps to the repair.

1) Carefully remove the screw and standoff/nut that bolt the regulator to the PC board.

2) Carefully raise the regulator from the board being carefull not to break the legs or crack the solder joints on the legs of the regulator.

3) Spread some heat sink compound on the transistor or the heat sink device to make sure there is good heat transfer from one to the other.

4) Slide the heat sink underneath the regulator (between the transistor and the PCB). You may have to remove some silicone around the filter caps if it's in the way. You can do this with an Exacto or utility knife. You will want to place the heat sink in such a fashion that it does not run into the smaller filter cap on the board (it will only fit one direction).

5)  Carefully insert the screw through the holes in PCB, heatsink, and regulator and tighten the standoff/nut.

6) Done!

If you monitored the heat before this repair, you will notice that the regulator runs MUCH cooler with the added heat sink and also less heat is transferred to the PCB. Using the circuit board for a heat sink is just a bad idea from the get go. This repair/mod makes the 5V supply much more stable and reliable. For a stack of pennies, this could have been properly designed from the start. 

Hope this helps!



Re: I have an Line 6 AX2 212. After a few minutes it goes into to a semi distorted gurgleing type of sound. How can this be fixed.
by strat246 on 2010-09-18 12:54:28

Hi, not sure if the gurgle that you are describing is the same as I suffered, however, I recently dug the amp out from the depths of my garage to start gigging again and had nothing but a whole load of noise which I can only describe as trying to tune in an old radio with lots of digital oscillation and distortion, this was affected by turning the pots ( would change the frequency and change speed etc).

The main thing is I have fixed it and this is how, I followed the advice of moberi ( many thanks ) who has offered info on this post, and fitted the heatsink to the voltage regulator, I also replaced all of the pots and all of the radial capacitors on the main PC board, a bit fiddly, but if you've got a soldering iron, a solder sucker and a steady hand its worth it. It appears that that the audio signal goes straight into digital through an analogue to digital convertor early on, so any issues at this initial stage is then processed digitally and then converted back Digital to Analogue and then amplified. I think the problem was fixed as one or more of the capacitors at the first stage in the DSP had gone dry, which can cause all sorts of electronic problems. Give it a go

We must keep these legends alive between us, check out the group I have set up where I am urging Line6 to help us support these amps.........Good Luck. TB



Re: I have an Line 6 AX2 212. After a few minutes it goes into to a semi distorted gurgleing type of sound. How can this be fixed.
by Mild on 2011-03-02 21:52:05

I realise this is an old thread, but... I have the same garbled/gurgling problem with my amp. I have reset the factory presets, cleaned the pots, installed the heatsink... nothing seems to make the problem go away. Sometimes the amp works fine, sometimes it gurgles the second it's powered up.

Has anyone had any luck finding a definite solution to this problem? I like the amp and would hate to have to get rid of it.

I asked my local Line 6 repairer and they won't touch it (they only do warranty repairs).

Thanks.



Re: I have an Line 6 AX2 212. After a few minutes it goes into to a semi distorted gurgleing type of sound. How can this be fixed.
by heikki_salmi on 2011-03-23 11:37:06

Hi U all,

Just like "Mild", I have a same problem...opened couple of times the "box" and check, redo and re-check the connections and

still that "old timer" will give some problems (1999). Still I haven't replaced the 5V reg. 'cause in my case it is running with quite reasonable

temperature....of course, in my case, it could be the cause (almost broken) but any ideas what to do when opening next time,

would be nice to have. Still a good tool for playing and wouldn't like to lose it....

Rgds from Finland,

Heikki



Re: I have an Line 6 AX2 212. After a few minutes it goes into to a semi distorted gurgleing type of sound. How can this be fixed.
by satges on 2011-04-07 08:15:14

Does anyone have info on the power converter in the AX2? Mine was humming and my tech said it's the AC to DC converter and he can't replace it. I find that a little hard to believe. Any help is greatly appreciaded. Thanks.



Re: I have an Line 6 AX2 212. After a few minutes it goes into to a semi distorted gurgleing type of sound. How can this be fixed.
by kennyhill on 2011-04-10 01:53:08

Hey I have been using these amps the AX2 212 2.0s for over 10 years. I have owned 5 at different times and currently own 3, and 4 floorboards. I love these amps and when they are performing optimomly they are great, but as those of you who are experienced Ax2 users may have encountered this "digital noise" phenomenon or will encountered, I have encountered several times.

  First, I invite you to listen to just a little bit of what these amps are capable of at www.mansfieldparkmusic.com this is my band and all guitar parts where recorded with an AX2.

  Now I will tell you what I've discovered...quick back story,I was checking what I considered my "spare" for some upcoming road work and it played for about 5 minutes and then went into the fulldigital static squeal that never ceased, mind you it had already been previously programmed with the appropriate settings before hand. I took it to an authorized Line 6 repair facility, because this was the first instance it was ever this bad, as some of you may know, the "digital noise"static does have the reputation of coming and going which actually led me to believe maybe it was a build up of static electricity. I still havent completely ruled out the effects common static electricity may have on the amps, but upon inspection by the technician I was told that is was a common occurence and that ALL digital amps will eventually breakdown just ike your cd player or dvd player or flatscreen tv or ANY other DIGITAL device that there is EVEN IF YOU DON"T PLAY IT! Then I thought about it... Digital stuff, new technology does not last because its built in China, how printers and pc monitors etc had I replaced in my life? And It may last a little longer if it is used less, but eventually the inevitable. They are manufactured with chinese componants that simply just don't last very long. The same problem extends far into all aspects of large purchase items unmusically related including cars but that's another story. The tech said that since Line 6 didn't have the boards or componants anymore, he would have to rebuild the entire board by hand for about $300, so when you weigh the options, you can either rebuild your amp every 10 years or so, or as the tech said, " Get a good tube amp, they're much cheaper and easier to repair or modify". My heart sunk...So there it is the mystery is solved. If you're anything like me, you wrestle with this every waking moment...let me know how you fair!!!

kh

guitarist MANSFIELD PARK

www.mansfieldparkmusic.com



Re: I have an Line 6 AX2 212. After a few minutes it goes into to a semi distorted gurgleing type of sound. How can this be fixed.
by Apollodude217 on 2011-09-18 07:51:38

This may not be the "gurgling" problem, but mine turns the mic simulator on and off eradically.  I disable the mic simulator on startup, and the problem is cured.

To do this, hold the Tremolo / Cab row button down during startup.  It will say "HPn off" or something.



Re: I have an Line 6 AX2 212. After a few minutes it goes into to a semi distorted gurgleing type of sound. How can this be fixed.
by yur_maker on 2011-10-24 14:08:23

Apollodude217,

Your a genius, mine has been doing the gurgling sound and when it started i did what your post said:

"Hold the Tremolo / Cab row button down during startup.  It will say "HPn off""

****Holy poop it works*****......

Thanks a million Apollodude.

I wonder if a Line6 Technician could tell us what the hell "HPn" stands for and whats its function.

I have a feeling it has something to do with the Grey plastic tube looking thing on the main board.





The information above may not be current, and you should direct questions to the current forum or review the manual.