These forums are read only, please use our new forums here.

Main :: POD Farm / POD Studio / TonePort



Pops/crackling in Windows XP, no pops/crackling in Windows 7
by murekk on 2010-02-02 14:13:19

Hi. I'll try to specify the problem the best I can (English makes it a bit harder ). I've just filled my profile, so I'm not going to specify my computer once again..

When I bought the Toneport UX2, I was using Windows XP SP3. After installing the device (drivers, etc.) I realised that I can hear pops/crackling while using UX2. Even when I turned on the music through audio application (rarely), but mostly! while playing & recording through the UX2 (POD Farm, Ableton Suite 8.1, ...).

Believe me, I was looking for answers everywhere, tried everything I found & nothing helped. Finally, I decided to install Windows 7 64-bit.

That was a good idea. After system & driver installation & running Line 6 Monkey in compatibility mode with XP SP2, everything was all right. At last, I became a happy owner of Toneport.

But.. then I bought a synthesizer: Roland Juno-Di. I hadn't known, that it wouldn't work with 64-bit Windows (it works only with XP & Vista..). I need to use it as a midi keyboard to.

My fault, I should have checked it..

So I had to come back to XP. I've been MAD! I was so close to be really, really happy!

I installed XP once again & I've been experiencing pops/crackling once again. Even when I just turn on the POD farm & play on the Roland or play a set in Ableton (in both cases CPU usage is at level about 3% !!)

I have all updates, newest drivers, correct settings in control panel..

Before playing & recording I disable wireless, antivirus application.. all aplications. I even flashed BIOS!

Still looking for the answer & have no idea why everything is ok with Windows 7 & terrible with XP. I do believe that it can be ok with XP to, but.. don't know what to do..

I really would like to use 7 once again, but as I mentioned - I can't, because of the Roland.

Please help.

Hope I wrote everything what is necessary. If not - let me know, I'll cooperate

Regards,

murekk



RE: Pops/crackling in Windows XP, no pops/crackling in Windows 7
by AndyParedes on 2010-02-09 10:39:07

Hello,

Assuming everything is good with the XP SP3 installation, let's reinstall Gearbox. Please go the following link to download/install the Gearbox 3.70 software installer for your XP Operating System, which also includes the Line 6 monkey intelligent updater and the latest drivers for your Line 6 product.

http://line6.com/software/

Copy/paste the following links (beginning with http) into your internet browser for additional Line 6 software information:

Line 6 Monkey Installation and F.A.Q.

http://line6.com/community/docs/DOC-3898

Windows: USB Device Driver Installation

http://line6.com/community/docs/DOC-4427

Video Tutorial: Installing Line 6 Drivers & Monkey to a Windows XP System

http://line6.com/community/docs/DOC-1464

Use the information in this link to optimize your computer to work with Line 6 Gear:

Computer System Audio Optimization

http://line6.com/community/docs/DOC-4201

See your manual for more application information:

See the following information for setting up your Line 6 device as the soundcard on your computer:

Setting up your Line 6 device as External Sound Card within Windows XP: Video Tutorial

http://line6.com/community/docs/DOC-1427

Assigning your Line 6 Device as a Sound Card on your Windows XP Computer: Screen Shot Tutorial

http://line6.com/community/docs/DOC-1452




The information above may not be current, and you should direct questions to the current forum or review the manual.