These forums are read only, please use our new forums here.

Main :: Variax Guitars / Bass / Workbench



JTV-59- Firmware 1.9 update failed
by msantarc on 2013-01-26 08:31:11

When I started the 1.9 firmware upgrade, both sides of my USB interface were green. Half (?)  way through the guitar side turned red and tit doesn't look like the upgrade completed.

I have a fresh fully charged battery in there, the volume is NOT set to 0,  and nothing that I do will change the interface back to green now.

My JTV-59 is now pretty much hosed. Nonv of the preprogrammed tunings work and it seems like I'm missing many guitar models too.

I'd just like to get it back to the factory presets.

What can I do to resolve this?

I'm running Windows 8 (64)

Another oddity is that Line6 Monkey thinks that the latest firmware is 1.03, not 1.9.



Re: JTV-59- Firmware 1.9 update failed
by Mr_Arkadin on 2013-01-28 08:23:16

You may get more responses in the JTV forum:

http://line6.com/support/community/support/instruments/jtv?view=discussions

">http://line6.com/support/community/support/instruments/jtv?view=discussions">http://line6.com/support/community/support/instruments/jtv?view=discussions



Re: JTV-59- Firmware 1.9 update failed
by TheRealZap on 2013-01-28 08:32:06

first change usb ports for the workbench device, and make sure that the driver installs

try downloading the firmware, on it's own: http://line6.com/software/

and">http://line6.com/software/">http://line6.com/software/

andthen flash from file.

it also might not hurt to plug in a 1/4" plug, as some older firmwares required to wake the variax.



Re: JTV-59- Firmware 1.9 update failed
by msantarc on 2013-01-28 18:59:16

When you say "Change USB Ports" do you mean to simply move the USB cord to another USB port?  I have several USB 2 ports on the back of my machine and two on the front (I also have two USB 3 ports). I was connected to the USB on the front when the upgrade failed. The "PC Side" of the USB interface is always green, but no matter which USB port I use, the Red light stays on on the Guitar side.

When I plug the USB port into my PC, I don't see any indication of drivers being loaded, but I do hear Windows "tone" that usually indicates that a USB device has been connected (Same tone I hear when I plug in my phone, Tablet or Ipod). Is there anything more I ned to do as far as USB drives are concerned?

I can download the firmware, but if the the guitar side of the USB port refuses to glow green, can I install the firmware at all?

I've downloaded the firmware ( TylerVariax_1.90.vxf ), but When I tell Monkey to install from file, it is looking for a vuf file.



Re: JTV-59- Firmware 1.9 update failed
by TheRealZap on 2013-01-29 04:27:57

yes i meant plug into a different port on your machine.

you might check the device manager to see if th drivers reinstalled.... or you could probably reboot to make sure.

have you plugged a 1/4" jack into the JTV? some older firmwares required it...

not sure about the expected file extension, but if you got it from this site it's surely the correct file.



Re: JTV-59- Firmware 1.9 update failed
by msantarc on 2013-01-30 13:03:14

I contacted Line 6 and it turns out that the cable from the Line6 USB port to my guitar was bad. I had only used it once or twice before, but they are sending me sa new one. IN the mean time I was able to use a standard ethernet cable to get it all updated.

One odd thing was that after I upgraded the software, I had to disconnect both cords and remove the battery, then reconnect the guitar cord and install the battery before it worked right.



Re: JTV-59- Firmware 1.9 update failed
by clay-man on 2013-01-30 19:57:18

It seems like that's usually the problem with firmware errors.

I'm just really glad it doesn't brick your guitar, because bricking a 1k+ item would be pretty ridiculous.




The information above may not be current, and you should direct questions to the current forum or review the manual.