Jump to content
Sign in to follow this  
Necrofreak13

Helix - Metal

Recommended Posts

I tried my best to get a Line 6 Helix - Metal video up as soon as possible so people can know what to expect and how it performs in a studio setting. Here's what I came up with https://www.youtube.com/watch?v=jVRS-Z9Eb34

I used the stock noise gate, screamer 808 and ANGL Meteor with a downloaded Impulse Response (Engl Special Edition) from here (http://www.freemusiciansresource.com/VST-detail/huge-collection-of-metal-cabinet-impulses/) (follow the relink in the article comments). 

 

I used an LTD Vampire Biotech M guitar with an EMG 81 bridge pickup

Settings are:
Noise Gate: Threshold -30db, Decay 188ms, Level 0.0db
Screamer 808: Gain 2.6, Tone 0.0, Level 6.7

Amp: Drive 9.1, Bass 4.8, Mid 7.1, Treble 5.2. Presence 6.3, Ch Vol 8.7, Master 5.1, Sag 3.2, Hum 5.0, Ripple 7.9, Bias 7.7, Bias X 6.0, Mid Boost Off

IR: Low Cut off, High Cut off, Mix 100%, Level -18.0db

 

Helix output volume: 100%

Download the preset and IR
Chugalo Preset Download: https://www.dropbox.com/s/bohy978jakum2pr/Chugalo%20IR.hlx?dl=0
 

Engl Special Edition IR: https://www.dropbox.com/sh/y2ncba2glb4g71e/AAAwNUJZu_AmNg7YWU59DV4Ga?dl=0

EDIT: CustomTone Download: http://line6.com/customtone/tone/1345987/

Engl Special Edition.wav

  • Thanks 1
  • Upvote 2

Share this post


Link to post
Share on other sites

Definitely wanting to check it out.  The link you put for Chugalo Preset Download just brings me back to this page.  The .wav file downloaded fine though.  You should put the preset on CustomTone.

Share this post


Link to post
Share on other sites

That sits really good in a mix.  Sounds pretty good on it's own as well.  

 

And great playing!!!

 

I embedded your video in the Helix thread over on SSO; they've really been asking for some examples.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Awesome! Glad to hear that it worked for ya. Somebody on YouTube said that they loaded the preset and it locked up their Helix and needed a factory reset. I'm curious if that's a firmware issue, a problem brought about by not having the IR loaded first, or just a bug. Needless to say I'm encouraging people to back up all their presets before installing Custom Presets just to be safe. Either way, thanks for the share!

  • Upvote 1

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...