Jump to content
doffe

Error Installing Fw 2.0 / Variax Usb Interface

Recommended Posts

I installed the Variax 2.0 FW after the instructions from this post 

Though, after installing it I got a midi communication error both times (I installed two times as the document said) 

But after both upgrades it said it had FW 2.0. 

 

Now, the problem is: the Variax USB interface does not work anymore. Red light at the VDI connection side. And green at the USB side. 

What to do....? 

 

When I try to connect it to Monkey, it says unknown FW and when trying to install new FW, it says "could not establish connection....." 

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

The only time I have gotten a red light on the USB interface is either when my cable isn't plugged in correctly there, or when I didn't have a 1/4inch plug in the JTV output jack and the volume turned up. I'd disconnect the VDI cable from the interface and plug it in again. I had this exact problem once and re-plugging it on the VDI side fixed it. Monkey won't see it until the red light is fixed.

  • Upvote 1

Share this post


Link to post
Share on other sites

Does the Guitar work?  Sounds like the FW update may have failed badly if it won't communicate with the USB interface.

Share this post


Link to post
Share on other sites

I installed the Variax 2.0 FW after the instructions from this post 

Though, after installing it I got a midi communication error both times (I installed two times as the document said) 

But after both upgrades it said it had FW 2.0. 

 

Now, the problem is: the Variax USB interface does not work anymore. Red light at the VDI connection side. And green at the USB side. 

What to do....? 

 

When I try to connect it to Monkey, it says unknown FW and when trying to install new FW, it says "could not establish connection....." 

 

 

 

Welcome to hell.

 

Try this:

 

1. Unplug everything.

 

2. Charge the battery on the JTV to full capacity.

 

3. Be sure Monkey is up to date.

 

4. Download the 1.82, 1.9, and 2.0 versions of the JTV firmware to your computers hard drive.

 

5. Connect the USB and the JTV to your computer, be sure there is a 1/4" cable plugged into the jack on the JTV, and be sure the Model knob is set to mags, and be sure the JTV volume knob is not turned to zero.

 

6. Open Monkey, select JTV as the device to update.

 

7. Select "Update From File" and choose the 2.0 firmware.

 

IF THE UPDATE IS SUCCESSFUL:

 

Run the update a second time and be sure to say no when you are asked whether you would like to save your presets

 

IF THE UPDATE FAILS:

 

8. Unplug the JTV VDI cable and plug it back in.

 

9. In Monkey select "Change Device" then select JTV again.

 

10. Select "Update From File" and choose the 1.9 firmware.

 

IF THE UPDATE IS SUCCESSFUL: repeat steps 8,9,and 10 but with the 2.0 firmware this time

 

IF THE UPDATE FAILS:

 

11. Unplug the JTV VDI cable and plug it back in.

 

12. In Monkey select "Change Device" then select JTV again.

 

13. Select "Update From File" and choose the 1.82 firmware.

 

IF THE UPDATE IS SUCCESSFUL:

 

IF THE UPDATE IS SUCCESSFUL: repeat steps 8,9,and 10 but with the 1.9 firmware then with the 2.0 firmware

 

IF THE UPDATE FAILS:

 

Ask a friend if you can borrow their HD500 or HDPRO,

 

Or buy an HD500X, do the update, then return it.

 

Or contact Line 6, ship the guitar to them, let them fix it and ship it back to you.

  • Upvote 1

Share this post


Link to post
Share on other sites

The only time I have gotten a red light on the USB interface is either when my cable isn't plugged in correctly there, or when I didn't have a 1/4inch plug in the JTV output jack and the volume turned up. I'd disconnect the VDI cable from the interface and plug it in again. I had this exact problem once and re-plugging it on the VDI side fixed it. Monkey won't see it until the red light is fixed.

 

Had a cable plugged in the standard jack output, and volume at full. Tried also with the magnetic pickups turned on (not Variax), dont think it was that the first time.

 

Does the Guitar work?  Sounds like the FW update may have failed badly if it won't communicate with the USB interface.

 

No, same sound of every program. 

 

Ask a friend if you can borrow their HD500 or HDPRO,

 

Or buy an HD500X, do the update, then return it.

 

Or contact Line 6, ship the guitar to them, let them fix it and ship it back to you.

 

Can I use my HD500 to Upgrade? I though that wasn't a option? 

 

I also have a POD X3 and a POD XT, both Beans. Could I use one of those also? 

Share this post


Link to post
Share on other sites

BTW, mt JTV89 had FW 1.72 (I think, it was certainly not 1.8 or 1.9) 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Had a cable plugged in the standard jack output, and volume at full. Tried also with the magnetic pickups turned on (not Variax), dont think it was that the first time.

 

I had the same issue and the red light was on on the VDI side. It confused me for awhile as everything was plugged in. I unplugged the VDI from both the guitar and the interface to check things and plugged it back in, and that fixed the problem. It seems that these plugs can feel like they're plugged in properly even when they're not. YMMV.

  • Upvote 1

Share this post


Link to post
Share on other sites

I had the same issue and the red light was on on the VDI side. It confused me for awhile as everything was plugged in. I unplugged the VDI from both the guitar and the interface to check things and plugged it back in, and that fixed the problem. It seems that these plugs can feel like they're plugged in properly even when they're not. YMMV.

 

Ok, will try later today ;)

(at work now)

 

Do you know if I can use the HD500 instead? 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Do you know if I can use the HD500 instead? 

 

You can use HD500 and it will probably solve your problem, IMO this is the best way to update - too many people (including myself) have had problems with the USB interface, with one exception all of the problems I have read about here were experienced by people using the USB interface.

  • Upvote 1

Share this post


Link to post
Share on other sites

You can use HD500 and it will probably solve your problem, IMO this is the best way to update - too many people (including myself) have had problems with the USB interface, with one exception all of the problems I have read about here were experienced by people using the USB interface.

Thanks, will use that one then :)

 

So it is the new Workbench HD which doesnt work with HD500 (yet)?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Yes - you can update JTV firmware using the HD500 and Monkey. You cannot (yet) use the HD500 with HD Workbench.

  • Upvote 1

Share this post


Link to post
Share on other sites

Worked now, reinstalled FW using my HD500 :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

sorry to bother but where exactly can i find the firmware 1.82 1.9 and 2.0 to download as files 

Share this post


Link to post
Share on other sites

i am having the same probleme  with my jtv 89f corea

 

after trying to update the firmware using usb inerface on a pc win 7 64, it showed me 1 error during the update

then my guitar lost connection and the blue led doesnt work anymore

i dnt know what to do :(

i bought it from Germany and i live in Morocco so there is no help over here

 

pls help

 

Thx

Share this post


Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now

×