Jump to content
PeterHamm

Using MIDI Sync (in to Helix) with Logic Pro X

Recommended Posts

Here's the deal (I asked this on FB, but can't find the discussion anywhere...)

Same patch,

Two different songs.

 

Turned the option on for Logic to send MIDI sync out (which has unnecessarily obtuse descriptions) and in one song it works and my light blinks blue, and in the other it just doesn't.

WHo's doing this (I know, brand new feature) and share some tips to help us all out!

Share this post


Link to post
Share on other sites

Hi Peter - If you are using Logic's  File - Project Settings - Synchronization - MIDI tab - MIDI Clock options, they are not global. So my first guess would be that you need to go activate these settings in the 2nd project, and be sure to save the project with it active if you want to remain that way.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Hi Peter - If you are using Logic's  File - Project Settings - Synchronization - MIDI tab - MIDI Clock options, they are not global. So my first guess would be that you need to go activate these settings in the 2nd project, and be sure to save the project with it active if you want to remain that way.

 

Thanks.

 

I did in fact do that, but the options are confusing. Set the same way in both songs, it didn't work.

 

This will all become moot when Helix Native hits, because I rarely print time based effects like delays and synchronized tremolos. 

Share this post


Link to post
Share on other sites

The songs are separate projects within Logic I take it?  I'm by no means an expert, but I did stay at a Holiday Inn Express once.  That and I spent half a day yesterday chasing MIDI issues yesterday and learning as I go.  :lol:

Share this post


Link to post
Share on other sites

The songs are separate projects within Logic I take it?  I'm by no means an expert, but I did stay at a Holiday Inn Express once.  That and I spent half a day yesterday chasing MIDI issues yesterday and learning as I go.  :lol:

 

 

Same patch, two different songs. Works on one, not the other. 

Share this post


Link to post
Share on other sites

My biggest issue was Logic turning something or other on in another track that caused a stream of MIDI data to fly like crazy, which would prevent the clock data from reaching my Helix.  Not sure if that's your issue, but it's easy to chase by turning the MIDI monitor on in the "LCD" panel or using a third party MIDI monitor app.  The latter of which has saved me a TON of headaches over the last 24 hours getting my backing tracks set up right. 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Create New...