Jump to content

Open E String “Warble� On Bass


jackwagner
 Share

Recommended Posts

I am a Helix newbie. I have noticed that when I play an open E string on my bass and let it sustain, that it doesn’t hold a consistent pitch. It starts to “warble†a bit as if there were some slight modulation or tremolo effect. As if it were slightly out of tune (out of tune with what? I don’t know). This happens on all of the bass presets that I have tried. It doesn’t seem to happen on any other open strings.

 

I use this configuration in my practice room:

Bass->Helix Rack->Practice Amp (Aux In)

 

The bass is a Fender Precision. The Practice amp is an Ampeg BA-112v2 (a bass combo amp). I use the Aux In input to avoid the preamp section.

 

As a test, I connected my bass directly into the instrument input on the amp. It works fine – no warble.

 

Any ideas what may be happening?

 

Thanks,

 

--jack

Link to comment
Share on other sites

Could be the noise gate on the input block. Have you tired turning it off... assuming you have it on?

 

Good idea. It is indeed ON. I will try turning it off to see if anything changes.

 

Thanks for the suggestion.

 

--jack

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

×
×
  • Create New...