Jump to content
vinny199

Snapshots ans Midi PC commands unreliable behaviour?

Recommended Posts

Hi guys,

 

I have been making a wide range ot presets organised as snapshots and setting instant commands to change the patch on my strymon Big Sky that's hooked up to the helix.

 

The problem I have is that the behaviour of the midi is weird at best.

 

When I change patches and start hitting footswitches, the strymon goes ito a random patch (not the one supposed to be triggered) but then after a while, it starts acting correctly.

 

 

I also noticed that some presets, if I don't first hit the first snapshot footswitch, the none of the midi signals are properly sent.

 

So if I load a preset and hit a snapshot other than the first one (top left), then the strymon goes into a random patch, but if I hiit that first footswitch, then all snapshots of the presets suddenly start behaving correctly.

 

In short, the behaviour is quite erratic. It works, but not always right away ot you have to hit a specific footswitch first.

 

Is anyone else experiencing this behaviour and is this reliable enough to use live?

 

Thanks

 

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Do you have the midi commands set to the footswitches or to the instant commands? check each snapshot and check the command center to see what you midi messages are set as.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Go to Global Settings>MIDI/Tempo, and on Page 2, set MIDI PC Send to Off. If that is on, the Helix sends PC messages with every preset change, so you'd be calling up presets on the BigSky inadvertently.

 

I use both the Mobius and BigSky with my Helix with MIDI, and they work perfectly. I call up different presets on each device per snapshot (they're each on different MIDI channels), and haven't had any issues.

  • Upvote 1

Share this post


Link to post
Share on other sites

Go to Global Settings>MIDI/Tempo, and on Page 2, set MIDI PC Send to Off. If that is on, the Helix sends PC messages with every preset change, so you'd be calling up presets on the BigSky inadvertently.

 

I use both the Mobius and BigSky with my Helix with MIDI, and they work perfectly. I call up different presets on each device per snapshot (they're each on different MIDI channels), and haven't had any issues.

Thanks a lot, that's exactly what the problem was. Totally solved. Thanks again

 

Vinny

Share this post


Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now

×