Jump to content
bassosolo

Helix Looper Fade with Expression Pedal, but not output of guitar

Recommended Posts

I just got a Helix and am exploring the Looper section. I would like to be able to fade the looper while still having the guitar output play through. I followed instructions to add an external expression pedal (set up on Exp Pedal 3). While I was able to set up the playback to fade via the pedal, it also fades what I am playing as well. I also want to achieve this in stereo as i run stereo loops with panned parts, etc.

 

I used to use an old Line 6 DDL-4 for loops and one function I loved was that I could set up the loop to fade with my pedal, while still playing through (in mono of course). Made for less choppy endings. Much more fluid than a hard stop.

 

Is their a way to achieve this with the Helix Looper? I'd like to be able to stay "in the box" and not go to an external looper.

 

Thx.

Share this post


Link to post
Share on other sites

The only way that I can think of without having the unit in front of me is to do a split before the loop with a volume block after and then merge the signal after that

Share this post


Link to post
Share on other sites

I just got a Helix and am exploring the Looper section. I would like to be able to fade the looper while still having the guitar output play through. I followed instructions to add an external expression pedal (set up on Exp Pedal 3). While I was able to set up the playback to fade via the pedal, it also fades what I am playing as well. I also want to achieve this in stereo as i run stereo loops with panned parts, etc.

 

I used to use an old Line 6 DDL-4 for loops and one function I loved was that I could set up the loop to fade with my pedal, while still playing through (in mono of course). Made for less choppy endings. Much more fluid than a hard stop.

 

Is their a way to achieve this with the Helix Looper? I'd like to be able to stay "in the box" and not go to an external looper.

 

Thx.

I use the on board exp pedal mapped to Loop playback level and that works fine for me. I have overall volume mapped to EXP2 (default) & Loop playback to EXP 1.

Share this post


Link to post
Share on other sites

I use the on board exp pedal mapped to Loop playback level and that works fine for me. I have overall volume mapped to EXP2 (default) & Loop playback to EXP 1.

Thanks, this worked!

Share this post


Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now

×