Jump to content
Sign in to follow this  
SuprSpy79

How long is the firmware update supposed to take?

Recommended Posts

I just turned on my helix lt for the first time and ran line 6 update to install 2.52. It downloaded and ran and the helix seems to be stuck on "Updating UI MCU Firmware, please wait. Do not power off the unit!" for the last 20 minutes, it looks like its frozen :/

  • Upvote 1

Share this post


Link to post
Share on other sites

I would allow it a little more time before power cycling the unit.  Make sure you're connected to one your computer's USB ports and not through a USB hub.  You also may want to close out of any other applications - especially HX Edit.  If you still encounter the issue, I would open up a ticket with Line 6 Support.

Share this post


Link to post
Share on other sites

I would allow it a little more time before power cycling the unit.  Make sure you're connected to one your computer's USB ports and not through a USB hub.  You also may want to close out of any other applications - especially HX Edit.  If you still encounter the issue, I would open up a ticket with Line 6 Support.

 

looks like the firmware made it to the unit, reboot itself to install and now is stuck, how long does it normally take?

Share this post


Link to post
Share on other sites

You can also call them. The update typically takes about 5-10 minutes. It then reboots and rebuilds presets which can take another 5 minutes. I would power cycle the device and try to upgrade the firmware again. Make sure you use the Line 6 Updater tool to download the firmware as opposed to dowmloading it separately.

Share this post


Link to post
Share on other sites

I just did the update myself and timed it.  The firmware update took about 10 minutes and the reboot and rebuild  of the presets took another 5 or 6.  Hopefully yours finished by now.  It takes a while to rebuild 1024 presets especially if your computer is slower or overtasked.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Unfortunately its bricked. The animation froze and every time I cycle it, it goes right back there. I tried all the boot combos with the foot switches and none of them are recognized. This is extremely disappointing. I literally just opened it.

Share this post


Link to post
Share on other sites

I just did the update myself and timed it.  The firmware update took about 10 minutes and the reboot and rebuild  of the presets took another 5 or 6.  Hopefully yours finished by now.  It takes a while to rebuild 1024 presets especially if your computer is slower or overtasked.

The rebuilding of the presets actually occurs post-upgrade and the first reboot. The Line 6 Updater tool isn’t even connected during that process.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Unfortunately its bricked. The animation froze and every time I cycle it, it goes right back there. I tried all the boot combos with the foot switches and none of them are recognized. This is extremely disappointing. I literally just opened it.

There’s a complete reset option with a certain footswitch sequence which varies by model. I would suggest that as a next step. Which model do you own?

Share this post


Link to post
Share on other sites

It is the LT I tried that, from what I read it was 11 + 12, every combo ive tried puts me back at that screen :(

Share this post


Link to post
Share on other sites

It is the LT I tried that, from what I read it was 11 + 12, every combo ive tried puts me back at that screen :(

There’s about 5 or 6 different reset options. You want the one that restores the factory bundle.

Share this post


Link to post
Share on other sites

yup tried them all nothing works, you hold them down until it enters the mode correct?

Correct . It happens pretty quick. I would just call Line 6 Support tomorrow. Sorry, I tried. :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

yup tried them all nothing works, you hold them down until it enters the mode correct?

 

Might be what you meant but just in case, you have to release the buttons after it enters the reset mode. Btw, try plugging into USB and launching the Updater after you try each reset option. Some people have been able to reapply firmware even when their device did not appear to be in a state where that was possible.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Yup I tried leaving updater running while doing all the resets and it never showed up. Tried it on two computers as well.

Share this post


Link to post
Share on other sites

I have the same problem I updated the unit to 2.52 firmware and Helix LT reboot with the screen Updating UI MCU Firmware, please wait. Do not power off the unit.

I tried all footswitch combos and nothing happens.

Share this post


Link to post
Share on other sites

I have the same problem I updated the unit to 2.52 firmware and Helix LT reboot with the screen Updating UI MCU Firmware, please wait. Do not power off the unit.

I tried all footswitch combos and nothing happens.

 

Did you go straight from 2.12? I am speaking with a L6 Rep in a FB group and he reported the issue to engineering and is waiting to hear back. In the meantime he suggested to call support and they would help us out. I am not home from work till later, so I would advise doing that and post back here with the results after.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Hoo boy... this is making me nervous.

I want to try 2.5 but maybe I’ll wait. As I’ve done in the past. The new reverbs are enticing but I’m not sure it’s worth the risk. Maybe this is why Roland/Boss pretty much never put out updates to the GT series. My Helix is working perfectly in 2.3 and I need it working at all times.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Did you go straight from 2.12? I am speaking with a L6 Rep in a FB group and he reported the issue to engineering and is waiting to hear back. In the meantime he suggested to call support and they would help us out. I am not home from work till later, so I would advise doing that and post back here with the results after.

Yes, I straight from 2.12 and now I can't do anything with the Helix. Please tell us if he tell you something and what is the solution

Share this post


Link to post
Share on other sites

Feels like the vetting process for these updates isn’t very thorough.

Share this post


Link to post
Share on other sites

From what I have seen this issues seems to only affect people going from 2.12. I was told by a L6 rep to go to 2.3 first then to 2.5 but I can't unbrick to do that.

Share this post


Link to post
Share on other sites

DigitalIgloo(Line6) posted this over on The Gear Page. If your unit bricked doing the new update open up a ticket with Line6, email Frack Ritchotte, or give them a call.

 

Quote from DI on The Gear Page:

We're pulling FW 2.52 until we can find out why some people (typically running older firmware) can't update. If you've run into this problem and Helix isn't playing nice, open a ticket or hit @Frank Ritchotte up and they'll take care of ya'.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...