Jump to content
expodhd500x

Pod HD500x Expression Pedal Problem

Recommended Posts

I have a PODhd500x. My expression pedal doesn't function.

 

I have rested global settings.

I have updated firmware and flash memory.

I have calibrated the pedal and pedal calibration says 'F'.

 

What could be wrong and someone please tell how to fix it?

I live in a place where there are no service centres close by. Any help would be appreciated. Thank you.

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Thanks for replying.

 

I've finished calibration and it goes from 0 to 255 (Heel to Toe). That means the pedal works.

 

In the patches I've double checked that the pedal is assigned to toe switch.

 

I'm getting no response from the expression pedal then.

Share this post


Link to post
Share on other sites

I've done that too. I made a new patch with just volume and wah. Assigned Exp1 and Exp 2. Assigned expression toe switch for both. Still nothing.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Okay now I've just kept volume pedal. Assigned to exp 1

Toe switch assigned

My pedal has been calibrated.

Red light is on

No volume difference when I move the pedal

Share this post


Link to post
Share on other sites
9 hours ago, expodhd500x said:

Okay now I've just kept volume pedal. Assigned to exp 1

Toe switch assigned

My pedal has been calibrated.

Red light is on

No volume difference when I move the pedal

 

When you add a volume block, it automatically assigns the volume parameter to EXP2. If you change that to EXP1 and assigned the toe switch to the volume block, engaging EXP1 might actually turn off the volume block rendering the pedal useless. 

 

Here is what I suggest.... it's made to just "work" without any changes when adding a volume block - so let it do the work.

  1. Remove the Wah block if it isn't already
  2. Remove the volume block 
  3. NOW > Add a Volume block and don't fiddle with any exp settings or toe switch settings. Just add the volume block. 
  4. TEST. In EXP2 position, the volume pedal should work. 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now

×