Jump to content
Sign in to follow this  
Ian5547

Variax Bass Crackle

Recommended Posts

Howdy all,

My variax bass 700 just started making a horrible crackling noise come from my amp.  It happens when my XPS-DI is plugged in and is powering the bass.  It doesn't happen on just battery power.  It doesn't happen with a normal (Not TRS) cable between the DI and bass.  I don't think it is the cables, as I've checked each one and swapped them out without issue.  The crackling is separate from the volume of the bass.  It doesn't happen by moving the cable at all, the cable is a livewire TRS, and is only a week old.  I ordered a new planet waves TRS cable to verify if the cable is the issue.  It is always the same distinctive crackle, and I can't seem to "cause" it, it just happens from time to time.  

 

At this point, I think it's either a) the bass when it's powered by the DI, b) the DI itself, but only with a TRS cable to the 700, or C) the TRS cable itself, but only the power sending section that's different from a mono 1/4" cable.  

 

Has anyone else had this happen?

 

On another note, I just recently recalibrated the strings, and the red LED hasn't worked since I got the bass used some time ago.  I just picked up the DI box off ebay.  All the sound models seem to work well otherwise.  I have cleaned all the pots with denatured alcohol, so I doubt that it's dirty connections.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...