Jump to content
jwoertz

Helix Volume Pedal Question

Recommended Posts

On my Helix, I'm having this weird issue. I only use the expression pedal for volume, and I set that volume to EXP1 instead of the default EXP2. So I save my presets and all is good for a while, but then the volume pedal stops working even though the volume block is enabled and pointing to EXP1. Has anyone ever seen this before and how do I fix it for good? It's OK here at home but on a gig (Sunday morning) I can't have this happen. Thanks!

Share this post


Link to post
Share on other sites

No idea why that would happen, but...silly question...why not just leave it at the default?

  • Upvote 2

Share this post


Link to post
Share on other sites
15 hours ago, jwoertz said:

On my Helix, I'm having this weird issue. I only use the expression pedal for volume, and I set that volume to EXP1 instead of the default EXP2. So I save my presets and all is good for a while, but then the volume pedal stops working even though the volume block is enabled and pointing to EXP1. Has anyone ever seen this before and how do I fix it for good? It's OK here at home but on a gig (Sunday morning) I can't have this happen. Thanks!

 

As you are aware, the Helix sets the volume block to 'EXP 2' by default. My suggestion is that as a best practice, you leave it at the default unless you have an incredibly compelling reason not to use that setting. Fighting it is prone to user error and It seems to often lead to problems with assignments. It also means you can't go with the default assignment to 'EXP 1' for example when you add a Wah block. Why put yourself through those gyrations?

 

It is also worth checking to make sure your global settings --> 'EXP Pedals' -->  'EXP 1/2/3 Pedal Position' is set correctly to your preferred behavior.

  • Upvote 1

Share this post


Link to post
Share on other sites
3 hours ago, HonestOpinion said:

 

As you are aware, the Helix sets the volume block to 'EXP 2' by default. My suggestion is that as a best practice, you leave it at the default unless you have an incredibly compelling reason not to use that setting. Fighting it is prone to user error and It seems to often lead to problems with assignments. It also means you can't go with the default assignment to 'EXP 1' for example when you add a Wah block. Why put yourself through those gyrations?

 

It is also worth checking to make sure your global settings --> 'EXP Pedals' -->  'EXP 1/2/3 Pedal Position' is set correctly to your preferred behavior.

Will check EXP behaviors in the settings, thanks. 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Create New...