Please ensure Javascript is enabled for purposes of website accessibility Jump to content

Helix update crash


priest65
 Share

Recommended Posts

On 5/22/2022 at 3:59 PM, priest65 said:

The update process was interrupted while updating the firmware. Helix now has no firmware, writes: Boot Failure, Entered Update Mode! HX edit has no connection to Helix. What to do?

 

The Recover from update failure routines have been posted on this forum more times than I wish to remember.

 

When asking for assistance from other users, it's a big help to know exactly which HX hardware unit, you are trying to update, along with your computer and OS.

 

I'm going to guess it's a Helix floor model, and that the firmware that it had installed (prior to your failed attempt to update) was v2.80 or earlier. That would probably be the reason for the "Boot Failure" message.

 

I really do keep saying that I will stop doing this, but...

 

Let’s give this one more shot - Recover from failed update procedures v.3.15

 

First - remove all prior installations of Line 6 HX Edit - on a Mac ensure there are no aliases pointing back to an earlier version.

 

Now go to the "DOWNLOADS" menu at the top of this page and from  "- Choose Hardware -" select Helix, then under "- Choose Software -" select HX Edit, now select your PC/Mac OS from under the "- Choose OS -" tab, then click “Go”.  From the next page you can select HX Edit 3.15 for your Helix, repeat the download procedure for the Firmware v.3.15 Flash Memory, and the Line 6 Updater version 1.25. 

 

Download all these items to your computer and note where they are.

 

Unplug the USB cable from both your computer and the Helix, then turn the Helix off and then on again while holding down Foot Switches 6&12 while turning the power on. This will put your Helix into “Safe Boot” mode, at this point you may see a black, or error screen, but just keep going.

 

Ensure that HX Edit is closed and reconnect you Helix to your computer with a known good USB cable - do not use a hub, some front USB ports on PCs act like a hub, so use one of the ports on the back.

 

Ensure you are disconnected from the internet, also Shut down all Line 6 software or any programs that use audio, like DAWs, iTunes, Spotify, video games, etc. If your computer's sleep timer is set relatively short, disable it, as the update can fail if your computer goes to sleep. Make sure external devices are not currently sending MIDI to Helix/HX. If you're unsure, unplug Helix/HX's MIDI IN port.

 

Now launch the Updater Utility that you downloaded earlier, and then select "Offline Mode". Your Helix and current firmware version should now show up in the window, click on the dark green coloured band and you should now have the option to select a  local file - click “Choose File”, point it at the Flash Memory file you downloaded and let it get on with the update. If you are updating from a firmware version prior to v.2.80 the installation may appear to happen twice - this is normal as the Core operating system is being modified.

 

When it completes, you need to perform a factory reset on your Helix, then you can install the new HX Edit v.3.15 software, perform a restore from backup using the file you created before starting the failed update,and you should be good to go.

 

Please note: After you complete the restore from back up, you will notice that the next time you restart the hardware, it will run the “Rebuilding Presets” routine. This is perfectly normal as it ensures that all you older presets are optimised for use in the new firmware. Also, any time you install a preset created with an earlier version of the firmware (e.g. a preset downloaded from CustomTone, etc.), the Rebuilding Presets function will run again after the next restart - this is an expected housekeeping routine for the unit.

 

No guarantees are given or implied, you do this at your own risk. If it doesn’t work, raise a ticket with Customer Support - you may have a hardware issue that cannot be resolved by anyone in this user forum.

 

Hope this helps/makes sense.

 

EDIT:

It also helps to read the Release Notes for the Firmware Update

 

Edited by datacommando
Added Link
Link to comment
Share on other sites

On 22. 5. 2022 at 17:30, datacommando said:

 

Postupy Obnovení po selhání aktualizace byly na tomto fóru zveřejněny vícekrát, než si chci pamatovat.

 

Když žádáte o pomoc ostatní uživatele, je velkou pomocí přesně vědět, kterou hardwarovou jednotku HX se pokoušíte aktualizovat spolu s vaším počítačem a operačním systémem.

 

Budu hádat, že je to model podlahy Helix a že firmware, který byl nainstalován (před vaším neúspěšným pokusem o aktualizaci), byl v2.80 nebo starší. To by byl pravděpodobně důvod zprávy "Boot Failure".

 

Opravdu pořád říkám, že s tím přestanu, ale...

 

Dejme tomu ještě jeden pokus – Obnova z neúspěšných aktualizačních procedur v.3.15

 

Nejprve - odstraňte všechny předchozí instalace Line 6 HX Edit - na Macu se ujistěte, že neexistují žádné aliasy odkazující na dřívější verzi.

 

Nyní přejděte do nabídky "DOWNLOADS" v horní části této stránky a z "- Choose Hardware -" vyberte Helix, poté pod "- Choose Software -" vyberte HX Edit, nyní vyberte váš PC/Mac OS z pod "- Choose OS -“ a poté klikněte na „Přejít“. Na další stránce můžete vybrat HX Edit 3.15 pro svůj Helix, opakujte postup stahování pro Flash paměť Firmware v.3.15 a Line 6 Updater verze 1.25. 

 

Stáhněte si všechny tyto položky do počítače a poznamenejte si, kde se nacházejí.

 

Odpojte kabel USB od počítače i od Helixu, poté Helix vypněte a znovu zapněte, přičemž při zapínání napájení držte stisknuté nožní spínače 6&12. Tím se váš Helix přepne do režimu „Safe Boot“, v tomto okamžiku můžete vidět černou nebo chybovou obrazovku, ale pokračujte.

 

Ujistěte se, že je HX Edit zavřený a znovu připojte svůj Helix k počítači pomocí známého USB kabelu – nepoužívejte rozbočovač, některé přední USB porty na PC fungují jako rozbočovač, takže použijte jeden z portů na zadní straně.

 

Ujistěte se, že jste odpojeni od internetu, také vypněte veškerý software Line 6 nebo jakékoli programy, které používají zvuk, jako jsou DAW, iTunes, Spotify, videohry atd. Pokud je časovač spánku vašeho počítače nastaven relativně krátce, deaktivujte jej, protože aktualizace může selhat, pokud váš počítač přejde do režimu spánku. Ujistěte se, že externí zařízení aktuálně neposílají MIDI do Helix/HX. Pokud si nejste jisti, odpojte MIDI IN port Helix/HX.

 

Nyní spusťte nástroj Updater Utility, který jste si stáhli dříve, a poté vyberte „Režim offline“. V okně by se nyní měla zobrazit vaše Helix a aktuální verze firmwaru, klikněte na tmavě zelený pruh a nyní byste měli mít možnost vybrat místní soubor - klikněte na „Vybrat soubor“, namiřte jej na soubor paměti Flash, který jste stáhli, a ať to pokračuje s aktualizací. Pokud aktualizujete z verze firmwaru starší než v.2.80, může se zdát, že instalace proběhne dvakrát – to je normální, protože se základní operační systém upravuje.

 

Po dokončení je třeba provést obnovení továrního nastavení na vašem Helix, poté můžete nainstalovat nový software HX Edit v.3.15, provést obnovu ze zálohy pomocí souboru, který jste vytvořili před zahájením neúspěšné aktualizace, a měli byste být schopni jít.

 

Poznámka: Po dokončení obnovy ze zálohy si všimnete, že při příštím restartování hardwaru se spustí rutina „Rebuilding Presets“. To je naprosto normální, protože to zajišťuje, že všechny vaše starší předvolby budou optimalizovány pro použití v novém firmwaru. Také kdykoli nainstalujete předvolbu vytvořenou pomocí dřívější verze firmwaru (např. předvolbu staženou z CustomTone atd.), funkce Rebuilding Presets se po příštím restartu znovu spustí – jedná se o očekávanou rutinu údržby jednotky.

 

Nejsou poskytovány ani předpokládané žádné záruky, děláte to na vlastní riziko. Pokud to nepomůže, vyzvedněte tiket se zákaznickou podporou – možná máte problém s hardwarem, který nemůže vyřešit nikdo z tohoto uživatelského fóra.

 

Doufám, že to pomůže/dává smysl.

 

UPRAVIT:

Pomůže také přečíst si poznámky k verzi pro aktualizaci firmwaru

Thank you, uh, thank you. The key is to know: The 6 + 12 key combination :-) Thank you very much, it works.

 

  • Thanks 1
Link to comment
Share on other sites

On 5/22/2022 at 7:23 PM, priest65 said:

Thank you, uh, thank you. The key is to know: The 6 + 12 key combination :-) Thank you very much, it works.


Je dobré vědět, že se vám to podařilo uvést do provozu. Bavte se s novou hračkou.

 

Good to know that you have managed to get it to work. Have fun with the new toy  :-)

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

×
×
  • Create New...