Please ensure Javascript is enabled for purposes of website accessibility Jump to content

Helix LT: Wah block engaged, Volume block gets focus


Blumi_guitar
 Share

Recommended Posts

I wonder if this is a bug:
 

Prerequisites / basic settings:

  • Wah block assigned to EXP 1 (toe switch, inactive)
  • Volume block assigned to EXP2 (toe switch, active!)
  • Preset was saved with the focus on the Output block (could be any other block, though), 
    i.e. Output block is shown in the bottom part of the display when the preset is loaded

 

---------------------------------------
now I press the toe switch to activate the Wah block (EXP 1)
-> the red LED lights up
-> Wah block becomes active, Volume block inactive

 but the lower part of the display now shows the name and parameters of the Volume block
 and the Volume block in the signal flow window got the focus (light gray frame)

 

I observed this behaviour before and even after the recent update to firmware 3.71.0

 

I've tried other presets and other settings, e.g. engaging the Wah depending on the Expression pedals position, but the error persists.

Each actuation of the toe switch brings the Volume block up on the display, regardless of whether EXP 1 or EXP 2 has been activated

 

Can anyone comfirm or deny this behaviour? Is it of any use or is it just an error?

 

Link to comment
Share on other sites

I've seen this on my Floor when assigning the pedals manually, switching the focus manually (and SAVING) or toggling them manually.

My solution, since I use both in every preset, is to start out by placing a WAH and a VOLUME as my first step when creating a preset.

If it gets out of sync I just delete both, SAVE the Preset, then add them back in.

I'm not sure if the SAVE step is essential, I just do it.

  • Thanks 1
Link to comment
Share on other sites

On 1/15/2024 at 10:26 PM, rd2rk said:

If it gets out of sync I just delete both, SAVE the Preset, then add them back in.

I'm not sure if the SAVE step is essential, I just do it.

Thanks a lot for your solution proposal!
I did as you described, - including the SAVE step. However it didn't fix the issue on my Helix LT.


Then I tried Bypass assign to EXP 1 / EXP 2 instead of to EXP Toe for both Wah and Volume blocks. With this setting none of the blocks gets the focus or is shown in the lower part of the display. Very strange...
 

Link to comment
Share on other sites

Since the Floor and LT are basically the same operations-wise I'd say it's probably a problem with your specific LT (aren't you lucky!).

Next step is to try a Factory Reset. Don't forget to back up first!

  • Like 1
  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

Update: the Factory Reset unfortunately didn't fix the issue.

 

New observations:

  1. I can reproduce the issue e.g. with preset 01A (US Double Nrm) of setlist Factory 1.
    However, here it's the Wah block that remains visible in the lower display and has the focus in the signal flow even if EXP 2 (Volume block) became active
  2. the issue occurs only if Global Settings -> Footswitches -> Stomp Select is set to either "Press" or "Touch and Press". The factory default setting, however, is "Touch". With setting "Touch" or "Off" the display remains unchanged when the toe switch is pressed.

I would be grateful if anyone could confirm this behavior with the Helix LT.

Link to comment
Share on other sites

I checked on my Floor, and what you described is what is happening.

What's more, some of my presets the parameters stay on the WAH, some on the Volume!

 

IDK if this is a recent change, it's something I don't pay much attention to since I always use the full sweep on both WAH and Volume, and the Floor has the Scribble Strip above the Exp Pedal to track the sweep, but I seem to recall that at one time it worked as expected - whichever was active, its parameters were displayed.

You found a bug!

 

I called support and spoke to Josh, who verified the problem and says he'll pass it up the ladder.

 

EDIT: You may want to open a support ticket - squeaky wheels and all ;-)

 

  • Like 1
  • Thanks 1
  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

Well, Support basically says 'It's not a bug, it's a feature' 

Quote

EXP TOE Switch does not work like Stomp assignments here

[...]

The white marker/focus around the effects block will only move with Stomp commands, EXP Toe will not trigger this the next time

Apparently the same applies for the block shown in the lower display part :-(

Not sure if I should accept this answer...

Link to comment
Share on other sites

On 1/18/2024 at 11:15 AM, Blumi_guitar said:

Well, Support basically says 'It's not a bug, it's a feature' 

Apparently the same applies for the block shown in the lower display part :-(

Not sure if I should accept this answer...

 

Are we talking about two different things?

What, exactly, did you say in your support ticket?

Link to comment
Share on other sites

No, no, we're talking about exactly the same thing. The focus is not the main problem.
Here is what I wrote:

Quote

Prerequisites / basic settings:

- Wah block assigned to EXP 1 (controller: toe switch, inactive)

- Volume block assigned to EXP2 (controller: toe switch, active!)

- Preset was saved with the focus on the Output block (or any other block), i.e. Output block is shown in the bottom part of the display when the preset is loaded

- Global Settings -> Footswitches -> Stomp Select is set to either "Press" or "Touch and Press"

---------------------------------------

now I press the toe switch to activate the Wah block (EXP 1) -> the red LED lights up -> Wah block becomes active, Volume block inactive but the lower part of the display now shows the name and parameters of the Volume block and the Volume block in the signal flow window got the focus (light gray frame). I observed this behaviour in release 3.7 and even after the recent update to firmware 3.71.0 The issue can be reproduced e.g.with preset 01A (US Double Nrm) of setlist Factory 1. However here it's the Wah block (EXP1) that remains visible in the lower display and has the focus, even after EXP 2 (Volume block) became active. Not a big issue, sound-wise everything works properly, but I'd like to see the currently active block in the lower part of the display just like it works with blocks engaged by footswitches.

For some reason the processor of my ticket completely ignored the fact that the wrong block is displayed in the lower part of the display.

I guess I need to emphasize that my complaint is mainly about the block shown in the display. I don't really care about which block got the focus.

In my opinion, there are virtually 2 pedals, between which you can switch with the toe switch (Exp 1 & Exp 2). Therefore, the display should be updated accordingly when switching.

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...
On 2/1/2024 at 2:48 PM, Blumi_guitar said:

Well, my ticket is still open - 2 weeks have already passed since my last reply ('not satisfied with the solution/explanation...'). I'm still hoping that the 2nd level support will take care of my ticket...

 

Bump the ticket?

  • Like 1
  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...

finally my ticket got auto-closed after this reply a couple of day ago:

Quote

Sorry, it has been forwarded already in January [...], so QA will check this and decide further.  But I can't tell if this will be changed

I keep my fingers crossed that QA will decide to fix this issue some day...

Link to comment
Share on other sites

FWIW... the entire focus feature drove me crazy. "Global > Footswitches > Stomp Select > OFF". Focus stays on the block I set it to when saved... crisis averted when something doesn't "look right" at an inopportune time. 

 

I know that does not solve your problem, I'm just saying that entire feature.... when toggling between two effects on one switch, never worked as I expected it to. I don't change anything on the fly so disabling the feature serves me well.

 

 

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

×
×
  • Create New...