Jump to content
Sign in to follow this  
websters

Pedals and Extpressions 1 and 2 in POD HD500X

Recommended Posts

I'm using the Line 6 EP1 the mission. 

And each preset you choose the keywords for the POD HD 500X does not correspond to the numbers. 

and even replacing the former controllers. 

Volume 2 and 1 wah they do not work.

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

this happens to me once in a while too.  you need to do a system reset and recalibrate the expression pedal.  Disconnect pedal 2 first.  After it is reset and calibrated you can reconnect pedal 2 and it should be good.  If it acts up again try just disconnecting and reconnecting pedal 2.

 

On the POD HD500, you *must* reset the global setup options which includes resetting the Setlist names and pedal calibration by:

 

1. Disconnect the USB cable connection between HD500 and host computer.
2. Power off the POD HD500.
3. Power on the POD HD500 while holding the LEFT ARROW (<) button while plugging in the power supply to the POD.

 

If you do not do this, one of the tell-tale symptoms that may surface after a Monkey Flash Memory update is that the HD500 will be stuck in a continuous re-boot/power cycling state (you'll keep seeing the Logo and the unit keeps re-starting itself). Sometimes this may not occur, but a secondary telltale sign that a user has not performed a Global Settings reset is the USB communication between the HD500 and HD500 Edit software will be extremely slow/sluggish.
 

***PLEASE NOTE: Please also make sure to re-calibrate the onboard expression pedal of the HD500 after performing the Global Settings reset.

 

Hold the down the RIGHT ARROW button on the 4 Way Nav Pad while powering the unit on, until you see the “Test Mode†screen (Pedal Cal, etc.), and then proceed with the steps below:

  • If not already selected, use on the 4 Way Nav Pad to select “Pedal Cal,†as shown above.
  • Press the VIEW button.
  • Set the pedal to the minimum “heel†position, then press the A footswitch to set a value for the Duty Cycle. You’ll see the value set to “100.â€
  • Set the pedal to the maximum “toe†position, then press the B footswitch to set a value for the Duty Cycle. Again, you’ll see the value set to “100,†as in step 3.
  • Press the C footswitch to prepare for automatic selection of the Scaled Pedal Value and move the pedal from min. to max. You should see the Scaled Pedal Values read “0†at the heel position and “255†and the toe position. If you get values other than 0 and 255, power off and repeat these steps, starting at step 1.
  • Press the D footswitch to save the settings. You’ll be returned to the Test Mode screen and the Pedal Cal item will show a “P†to indicated that the pedal calibration is complete! Power your device off and back on again to start using it.
  • Upvote 2

Share this post


Link to post
Share on other sites

I agree with radatats statements above:

 

"Disconnect pedal 2 first.  After it is reset and calibrated you can reconnect pedal 2 and it should be good.  If it acts up again try just disconnecting and reconnecting pedal 2."

 

This is also what I have found. It's a little weird, but the assignments end up being backwards some times. Un plug the mission pedal (pedal 2 input), plug it back in, and it will be corrected. Then save your patch & it should be OK after that.

  • Upvote 1

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...