Jump to content
Sign in to follow this  
mjbindy1

Buzz in open G - only on high E and A string (??)

Recommended Posts

The high E and A strings, when in open tuning, produce an 'overtone' or a tone that is incorrect and not present in the other strings...

 

I assume it's an issue with the piezo pickup.  Has anyone heard this?  What can I do?

Share this post


Link to post
Share on other sites

I was getting ill-effects from the piezo pickups initially - not related to your open tuning issue.  It seemed to clear up with more frequent playing.  I wondered if there was corrosion on the string, or some mechanical interference or dust where the piezo element sits in its cradle (my term).  It was fairly easy to remove the string and the rear panel and gain access to the individual element. Proceed with caution of course!

A first simpler step would be replace the strings.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...