Jump to content
Sign in to follow this  
MitchMunn

Spider Iv 120 - Sounds Muddy

Recommended Posts

Just started trying to play a while ago now............so be nice! 

 

I have a Spider IV 120 amp, FBV shortboard MKII foot control and a LTD Hetfield Snakebite with the Het Set pickups.

 

It seems to me that every setting is muddy sounding unless I pick very hard.  I cannot finger any notes as they just do not sound through. I have watched some things on the internet with the same amp and they seem to have a lot better sound. 

 

Do I need to have an interface and POD Farm?  I am aware that the HET pickups are lower in tone but I am not sure if it is them the amp or what...... any help would be appreciated. 

Share this post


Link to post
Share on other sites

In my experience, muddiness comes from too much bass and not enough mid and/or treble. Try adjusting the EQ on the amp after you choose a preset. You can also adjust the tone knob on your guitar. Typically, all the way counter-clockwise is more bass, and the opposite is more treble.

I have never played through a Het Set, but I do have a guitar with EMG active pickups. To me, they sound smoother and more rounded out compared to other humbuckers. I find it difficult to get the "bite" that I want out of an EMG pickup.

Also, make sure you are switched to the bridge pickup if you are looking for more of a "bite" to your sound.

I hope this helps!

Share this post


Link to post
Share on other sites

Congrats on getting a snakebyte. Trying to get one of those myself.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
Sign in to follow this  

×