Jump to content
cchimi

Native 3.10 in Studio One 5.2 - how to get MIDI into Native

Recommended Posts

I am trying to use Helix Native within the Show Page of Studio One 5.2.  Latest version of Native.  I am able to get Native to change its internal presets as I want, but I cannot figure out how to have Native, which is set up as an Aux instrument (audio), receive MIDI controller data to, for example, control the position of a wah pedal.

I've tried a number of ways.  I'm using an Audiofront MIDI Expression device with an expression pedal connected to send CC 11.  I can see the controller change values in the Controller window in the upper left.  Dragging the hand for that controller doesn't work.  Setting it up as a knob doesn't seem to work.  I never see MIDI IN within Native.  I've tried setting up a separate Virtual Instrument (MIDI) track with Native as its output with no joy.  I've tried using MIDI Learn within Native with no luck.  No MIDI seems to show up in Native.

I'm pretty experienced with MIDI, and with the Helix line of products.  But this has me flummoxed.  Can anyone point me to how to make this work?  I honestly can't believe it's this difficult for me to figure out.  Thanks for any advice.

Carl

Share this post


Link to post
Share on other sites

I'm not sure what an 'aux instrument' is exactly - I normally have Helix Native running as an insert on an audio track.

 

When I had this working in the past, I had a separate instrument track where the 'Instrument Output' is the Helix plugin instance on the audio track (rename the plugin instances if you have multiple and they are ambiguous)

 

However, it's also possible that you've set it all up correctly but are running into this bug. It mentions the assignment not saving but I've also seen it be accompanied by the assignment simply not responding.

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Thanks for the reply.  I'm new to Studio One, but I think of an Aux channel as essentially an audio channel.  And, yes, Helix is inserted on that channel.

 

It's possible the problem you cite was happening to me.  Today, my bandmate and I finally got Native to recognize a controller for the Wah position.  But Native seemed to constantly cause the whirling circle on my MacBook, so I think we've decided it will be easier and less crash-prone to use Ampire in Studio One to recreate my patches.  So, Native is out of the picture now for my work in this band.

 

Once again, thanks for your reply.

 

Carl

Share this post


Link to post
Share on other sites

How to get Native to change its internal presets in cubase? I tried midi cc# 69 to change snapshots , it worked, but could not able to use program change to change presets 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Create New...