Jump to content
OmniFace

PowerCab 212 Line 6 Link Bug?

Recommended Posts

Found an intermittent possible bug in the PowerCab 212 when daisy chaining two together with a Helix.  I was able to reproduce almost 100% for a bit while writing this up, but then sometimes I can’t.


————

 

Steps:

Connect guitar to Helix


Connect Helix Line 6 Link out to PowerCab 1 Line 6 Link in using an AES/EBU cable

 

Connect Line 6 Link Out on PowerCab 1 to PowerCab 2 Line 6 Link in

 

Power Helix On, then PowerCab 1, then PowerCab 2.

 

Turn volume up in both PowerCabs to half, and turn up the volume on the Helix to whatever.  Make sure both have sound.

 

Turn the volume on PowerCab 1 down to zero and verify PowerCab 2 still has sound.

 

Mute the guitar.  Continuing to play appears to negate the issue.
 

Turn the volume on PowerCab 2 down to zero and wait 5+ seconds.

 

Turn the volume on PowerCab 2 back up and wait 5+ seconds.

 

Now try to play guitar.

 

Result?  


No audio.  No signal indicators on the PowerCab 2.  PowerCab 1 appears to stop sending signal.  Green signal lights appear on PowerCab 1, and turning the volume up works.  Restarting PowerCab 2 does not restore audio.  You must restart PowerCab 1, and then audio on PowerCab 2 will work again.

 

——————

 

I tried swapping the order of the PowerCabs in the signal chain and got the same result.  Whichever amp is in the middle of the Helix and the other stops sending signal when the volume is set to zero, and nothing comes in to the amp for a bit, but only if the second cab is also set to zero briefly.

 

—————

 

This is a minor issue, but may you have to restart your PowerCabs between sound check and your show.  Or make sure you never set the volume to zero on the amps themselves.

 

Ran into this the first few times I played with the amps live, and thought maybe I had to start them in a certain order.  I was playing withy two amps today and investigating a new rattle, and I’ve figured out what’s actually going on for this problem.

Share this post


Link to post
Share on other sites

I have been Having same Trouble with 2 Powercab Plus 1X12's, no sound from cab 2...... Have been just using one cab at gigs...... I will say one cab is loud enough but i have two

to use....... My original thought was one for me and one i could aim more towards the rest of the band.........

Share this post


Link to post
Share on other sites
On 3/8/2020 at 8:06 AM, tooloudtoobad said:

I have been Having same Trouble with 2 Powercab Plus 1X12's, no sound from cab 2...... Have been just using one cab at gigs...... I will say one cab is loud enough but i have two

to use....... My original thought was one for me and one i could aim more towards the rest of the band.........

 

Yeah I use two, one on each side of stage.  Makes us less reliant on floor monitors.

Glad to hear it's happening in other cabs, and not just mine. 

Simple enough to fix, and avoid, as long as you know what's going on at least.

Share this post


Link to post
Share on other sites

I tried the turning on order and it did work at home, will try at saturday's gig and report back............

Share this post


Link to post
Share on other sites

Same issue with my Helix and two PC 112 Plus speakers interconnected via L6 link. The second PC+ in the chain stops playing as described by guitars69.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Has anyone reported this to support? I only have one PC112+, but thinking about another. Be nice to know what support says about it......

Share this post


Link to post
Share on other sites

No, I only posted here.  Figured support looks at these, but perhaps that's incorrect.  Will forward this to them directly I suppose.

Share this post


Link to post
Share on other sites

I suspect the problem is that the Line6 link was intended to support two Powercab 112’s and automatically detect the second Powercab 112 and switch to stereo. But if you’re using wto Powercab 212s, these are already stereo and might be confusing Line6 link.

 

Share this post


Link to post
Share on other sites
On 6/11/2020 at 3:16 PM, amsdenj said:

I suspect the problem is that the Line6 link was intended to support two Powercab 112’s and automatically detect the second Powercab 112 and switch to stereo. But if you’re using wto Powercab 212s, these are already stereo and might be confusing Line6 link.

 


Someone above said they have two 112's and have the same issue.  So I don't think that's it.  Seems more like turning the volume down on the 2nd cab causes the L6 Link to think a second was disconnected maybe. 
 

On 5/6/2020 at 3:28 PM, VlastimilVostrak said:

Same issue with my Helix and two PC 112 Plus speakers interconnected via L6 link. The second PC+ in the chain stops playing as described by guitars69.

 

The 212's each switch to mono, so that the dual cab set up is in stereo, but each cab is just one side.  I didn't test if it switches the first cab back to stereo if the second cab is lost.

Share this post


Link to post
Share on other sites

FYI support has been notified and they've passed the issue on to QA to test.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Any reply from support on the lost signal issue with low volume? I have two 112+'s and haven't lost signal but I'm not sure how to edit IR's on them via HX edit? Do you have to connect the USB on each of the Powercabs to use the PowerCab Edit software or can you run or control this via the L6 Link cable? I can't figure out how to edit the Powercab IRs or get the Powercabs to change IR's with anything but Powercab Edit via a USB cable. Am I right or just not getting it? Do I need to plug in each Powercab by USB as well as L6 Link?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Can't comment on the lost signal issue. Hopefully OmniFace will chime in on that.

 

IRs loaded on the Powercab are managed with the PC Edit SW.

To call an IR that's loaded on the Powercab with a preset you use the "User IR" Mode in HX Edit or on the Helix itself.

Select (PC)1 OR (PC) 2  to set different IRs on each, OR 1+2 Link if you want to set both to the same IR.

BUT you need to know the IR Slot # on the Powercab, the IR NAME doesn't appear in either HX Edit OR on Helix.

That means you need to have the PC Edit SW running or keep a hard copy list of Powercab IRs. Don't forget to SAVE the Preset!

 

Hopefully they'll fix that in HX Edit, but lack of display space on the config page of the Helix HW unit could be a problem for displaying the often LENGTHY IR names.

 

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

I’ll give it a try later today!! Thanks for the help!

image.gif

Share this post


Link to post
Share on other sites
On 7/20/2020 at 9:11 PM, dietmd said:

Any reply from support on the lost signal issue with low volume? I have two 112+'s and haven't lost signal but I'm not sure how to edit IR's on them via HX edit? Do you have to connect the USB on each of the Powercabs to use the PowerCab Edit software or can you run or control this via the L6 Link cable? I can't figure out how to edit the Powercab IRs or get the Powercabs to change IR's with anything but Powercab Edit via a USB cable. Am I right or just not getting it? Do I need to plug in each Powercab by USB as well as L6 Link?

 

No word from Support on the signal issue.

 

As rd2rk stated, if you're trying to assign an PowerCab preset to a Preset in the Helix, you do it in the Helix patch:

 

Powercab Remote using HELIX via L6 LINK
Use the following steps to configure a Line 6 Helix Floor, Rack, or LT device for L6 LINK remote functionality with Powercab Plus.

  1. On Helix, from any Output > Multi or Output > Digital block, press PAGE> once. Powercab remote parameters appear.
  2. Turn Knob 1 (Powercab Remote) to select:
    1. Off - No remote control of Powercab Plus parameters, but audio is still active
    2. Per Preset - Powercab Plus parameters are stored and recalled with the Helix preset
    3. Global - Powercab Plus parameters are stored and recalled globally
  3. Turn Knob 3 (Speaker Select) to select which speaker(s) you’d like to control. If you have a single Powercab 112 Plus, leave this set to “Speaker 1+2."

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Create New...